Hallands Nyheter

järnåldern i Tvååker

- Malin Strandberg 010-471 50 25 ∙ malin.strandberg@hn.se

är 180 centimeter djup. Grävmaskin­isten blev helt till sig, det är ovanligt att man hittar brunnar, säger arkeologen Petra Nordin.

TOTALT HAR ARKEOLOGER­NA grävt fram 20 gravar, med benrester från både människor och hundar. Redan vid förstudien i maj månad hade Petra Nordin hittat gravplatse­r.

– I augusti gick vi ner på en nivå där vi visste att det fanns gravar och vi har hittat fynd på båda sidor av Fastarpsvä­gen. Men vi har inte hittat några urnor än så länge.

Bland fynden finns en malsten, flera blå glaspärlor, delar av livremmar, dräktspänn­en i brons, nålar, knivar, keramik samt två brunnar. Petra Nordin håller upp ett sjalspänne.

– Det här är ett praktförem­ål. Gjutformar till den här typen av spännen har hittats i svarta jorden i Birka. Det visar att människorn­a som bodde här hade kontakter med Östersjöom­rådet.

SEDAN TIDIGARE ÄR det känt att järn framställd­es i Järnmölle under medeltiden. Fynden som nyligen har grävts upp visade på att det gick ett handelsstr­åk, som passerade utgrävning­splatsen, mellan Järnmölle och Galtabäck. Lämningar från ett minst 30 meter långt hus visar även på att människor har bott på platsen under en längre tid.

– Vi kan se att huset har renoverats åtminstone en gång. Det finns också flera aktivitets­ytor, där man har eldat mycket, i området och här kan mycket väl finnas fler hus. Vi har också tankar om att det kan ha bott människor som hade hästar här eftersom vi har hittat delar av en träns.

Den arkeologis­ka undersökni­ngen avslutas nästa vecka. Men när allmänhete­n bjöds in för en visning av platsen på torsdagskv­ällen tog runt 65 personer chansen att få en förhandsti­tt av fynden som grävts fram så här långt.

 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM ?? hör inte till det vanligaste att gräva fram en brunn och just den här är 180
Bilder: ANNIKA KARLBOM hör inte till det vanligaste att gräva fram en brunn och just den här är 180
 ??  ??
 ??  ?? BRONSSMYCK­E. På ett av de upphittade spännena, så kallad fibula, kan man tydligt se två fåglar. De bars ofta två och två i brösthöjd.
BRONSSMYCK­E. På ett av de upphittade spännena, så kallad fibula, kan man tydligt se två fåglar. De bars ofta två och två i brösthöjd.
 ??  ?? PRAKTFÖREM­ÅL. Ett dräktspänn­e i brons från yngre järnåldern har hittats i en av gravarna.
PRAKTFÖREM­ÅL. Ett dräktspänn­e i brons från yngre järnåldern har hittats i en av gravarna.
 ??  ?? ARKEOLOGER. Lotten Haglund och Anders Kjellin mäter ut alla föremål med hjälp av en GPS.
ARKEOLOGER. Lotten Haglund och Anders Kjellin mäter ut alla föremål med hjälp av en GPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden