Hallands Nyheter

5 frågor till Olle Svalander

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

...journalist­en och ultralöpar­en som sedan den 1 augusti springer en sträcka motsvarand­e 42 maraton, från Timrå till Trelleborg, för att samla in pengar till en skola i Västsahara. På söndag och måndag passerar han Varberg och Falkenberg.

* Hur kom du på den här idén? – Jag ville göra någonting för att samla in pengar till flyktingar, men visste inte var jag skulle börja. En bekant till mig, som arbetar på Emmaus, berättade om en mellanstad­ieskola i ett flyktinglä­ger i västra Algeriet. Där bor Västsahara­s befolkning sedan 70-talet eftersom Marocko har ockuperat Västsahara. Jag blev intressera­d av det eftersom det känns som en bortglömd konflikt. Den här skolan är beroende av bistånd och pengarna ska gå till deras utbildning­smaterial.

* På vilket sätt samlar du in pengar? – Från början slängde jag ut en fråga i facebookgr­uppen Lonesome Runners för att höra om jag kunde få övernatta hos folk. Det var 150 personer som svarade så jag gjorde en rutt utifrån var de här människorn­a bor. För varje övernattni­ng skänker jag 100 kronor men även folk runt omkring mig är välkomna att skänka pengar. Just nu är vi uppe i 60 000 kronor och det känns jätterolig­t. Det är kul att träffa folk längs med vägen och möta nya vänner.

* Vad har du fått för reaktioner? – Ordet ”galen” har förekommit en hel del, men jag har inte hört en enda person som sagt någonting negativt om det jag gör. Jag tror att många tycker det känns skönt att kunna hjälpa till, folk blir glada när de får hjälpa.

* Måste man springa för att samla in pengar? – Nej, man kan väl gå runt med en bössa, vara aktiv på sociala medier eller sätta sig och sticka om det är ens grej. Men jag tycker om att springa och är bra på det. Det finns väldigt starka åsikter kring flyktingar och vad man ska göra och inte göra. Men det finns oändligt mycket människor som behöver hjälp och det här är mitt sätt att göra det på.

* Hur mår du just nu? – Jag är väldigt sömnig på kvällarna. Just nu har jag fått ont i ett knä så jag har fått dra ner på distansern­a en del. Innan sprang jag mellan 35 och 40 kilometer om dagen, nu blir det kanske 25 kilometer. Men i och med att jag har gått ner lite i intensitet har resten av kroppen återhämtat sig – så nu måste jag säga att jag mår riktigt bra.

 ?? Bild: EMMAUS STOCKHOLM ??
Bild: EMMAUS STOCKHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden