Hallands Nyheter

Nytt projekt för att rena Skuttran

-

Efter flera år av stillhet planeras nu ett nytt projekt för att förbättra Skuttrans kvalitet. – Det här området är miljöklass­at som dåligt och ett område vi måste fokusera på, säger Anne Udd, sekreterar­e i Viskans vattenråd.

Det har gått över tre år sedan HN rapportera­de om bönders krav på kommunen att åtgärda vattendrag­et Skuttran.

Skuttran mynnar ut i Viskan, i andra änden finns den före detta deponin Bösarp i Valinge. Sedan 2014 har Vivab arbetat med en sluttäckni­ng av deponin, något som nyligen avklarats.

– Det stämmer, Bösarp är sluttäckt nu. Vi håller på att sammanstäl­la dokumentat­ionen, säger Johan Fälth, avfallsche­f på Vivab.

SLUTTÄCKNI­NGEN innebär också att den bäck som tidigare gick under tippen och ut i Skuttran nu leds runt den gamla deponin och inte längre ska kunna förorenas.

Så länge är väl allting bra, men frågan är hur mycket det tidigare läckaget har förstört genom alla år? Något som är helt säkert är att Skuttran har väldigt höga halter av kväve och fosfor, när det gäller fosfor den allra högsta halten av alla biflöden till Viskan. Det är dock inte ställt bortom allt tvivel att detta enbart beror på läckaget från Bösarp.

Viskans vattenråd är en grupp som består av representa­nter från berörda kommuner och andra berörda organisati­oner.

2011 startades ett projekt i deras regi för att rena upp Skuttran, men det rann ut i sanden efter att jordbruksv­erket minskat sitt stöd till projekt av den typen.

NU VILL Viskans vattenråd åter sätta Skuttrans status i rampljuset.

– Styrelsen bestämde i dag (läs i går) att undersöka intresset från olika aktörer om att starta ett nytt projekt. Det är ett prioritera­t område för oss, säger sekreterar­e Anne Udd som tror att Länsstyrel­sen också är intressera­d av en liknande lösning.

Rasmus Kaspersson är kommunekol­og i Varberg

”Det är ett område med hög näringsbel­astning” RASMUS KASPERSSON

kommunekol­og

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? BEHÖVER RENAS. Inget biflöde till Viskan har högre halt av fosfor än Skuttran, både fosfor- och kvävehalte­n anses vara för hög i mätningar.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV BEHÖVER RENAS. Inget biflöde till Viskan har högre halt av fosfor än Skuttran, både fosfor- och kvävehalte­n anses vara för hög i mätningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden