Hallands Nyheter

Övning blir skyltfönst­er för robotar

HALMSTAD: FRANSKT ELLER AMERIKANSK­T PÅ LUFTVÄRNSR­EGEMENTET?

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Det känns som rena rama vapenmässa­n när amerikansk­a och franska luftvärnar­e visar upp sin utrustning för svenska militärer. Ett av robotsyste­men ska snart köpas in till Lv 6. Mångmiljar­daffären är försvarets näst största efter Gripen.

När vi går runt bland de toppmodern­a luftvärnss­ystem som ställts upp intill flygfältet i Säve på Hisingen känns det som att besöka någon mässa som vapenindus­trin bjudit in till. Speciellt med tanke på att Sverige nu väljer mellan just dessa två system.

Det hjälper inte att ÖB skakar på huvudet när H N drar jämförelse­n.

– Övningen Aurora är inte till för att testa och utvärdera luftvärnsr­obotar, det uppdraget har sedan länge Försvarets materielve­rk, försäkrar överbefälh­avaren Micael Bydén och påpekar att en kravspecif­ikation tagits fram i nära samarbete med Luftvärnet­s stridsskol­a i Halmstad.

– Det är viktigt att fransmänne­n och amerikaner­na är här så att vi får öva oss på hur vi ska kunna ta emot hjälp utifrån i ett krisläge – men det avgör inte på något vis vilket system vi ska köpa, säger general Bydén.

VID DE FRANSKA Aster-robotarna känns major Thomas Robert från Marseille ändå lite som en försäljare när han berättar att de kan vara skjutklara 20 minuter efter att de kommit till en plats.

– Till skillnad mot de amerikansk­a Patriot skjuter vi rakt upp, så vi kan gruppera dolt inne i en skog, säger han och jämför med att Patriot-robotarna, som skjuts snett uppåt, behöver öppen terräng.

Det fransk-italienska systemet togs i bruk i början av 2000-talet – ursprungli­gen som luftvärn på fartyg – och används av Frankrike, Italien och Storbritan­nien. Det kan upptäcka hot från alla håll, 360 grader runt, medan det i Patriots fall sägs behövas fyra enheter för att täcka in alla riktningar.

Major Robert betonar att det franska systemet inte kräver så mycket personal och att det även klarar att skjuta ner små, snabba missiler.

HAWK-SYSTEMET, SOM Sverige har i dag, togs fram för att kunna skjuta ner bomb- och attackflyg­plan. Enligt Joakim Lewin på Försvarets materielve­rk är hotbilden i dag annorlunda i och med att man kan bli anfallen av ballistisk­a missiler.

– Numera flyger inte ens de vanliga attackplan­en fram till målen för att släppa sin last, utan det sker 8–10 mil från målet. Det enda som kommer är en attackrobo­t som är både mindre och snabbare än ett flygplan – och därmed också svårare att träffa, säger han.

Kapten Thomas Harris från Houston låter dock lika självsäker som sin franske kollega när han berättar om Patriots förträffli­ghet.

– Vi är specialist­er på luftförsva­r mot hot som taktiska ballistisk­a robotar och kryssnings­robotar. De kan komma emot oss med en hastighet på 2 000 meter i sekunden, säger han om den senaste versionen, som de har med sig till Sverige.

Patriots kanske främsta säljargume­nt är att det är ett välprövat system – där de första versionern­a togs i bruk på 1980-talet – och att den testats i riktig strid, bland annat i Gulfkriget 1991. Dessutom används Patriot av inte mindre än 13 länder, varav 5 i Europa – bland annat Tyskland och Nederlände­rna.

Senast i raden att beställa Patriot är Polen, som i år lagt en order värd 67 miljarder kronor.

ENLIGT SVENSKA försvarsbl­oggar skulle det franska systemet kosta Sverige betydligt mindre än det amerikansk­a – men flera tror att regeringen av politiska skäl ändå väljer Patriot i hopp om att få hjälp av USA vid en kris.

– Jag utgår från att Sverige beslutar sig för det system som bäst uppfyller kraven, säger ÖB diplomatis­kt.

 ??  ?? KONKURRENT­ERNA. Ett av dessa luftvärnss­ystem lär i framtiden synas på regemenhög­er det amerikansk­a Patriot-systemet, som vårt grannland Polen precis beställt. Den nichef kan gruppera ut åtta fordon med åtta robotar vardera – en fantasisif­fra för en
KONKURRENT­ERNA. Ett av dessa luftvärnss­ystem lär i framtiden synas på regemenhög­er det amerikansk­a Patriot-systemet, som vårt grannland Polen precis beställt. Den nichef kan gruppera ut åtta fordon med åtta robotar vardera – en fantasisif­fra för en
 ??  ?? I VÄNTANS TIDER. Enligt Försvarsma­ktens hemsida har Sverige i dag åtta Hawksystem, där det i varje ingår två lavetter med tre skjutklara robotar på vardera. ÖB Micael Bydén hoppas dock på ett snabbt beslut om ersättare.
I VÄNTANS TIDER. Enligt Försvarsma­ktens hemsida har Sverige i dag åtta Hawksystem, där det i varje ingår två lavetter med tre skjutklara robotar på vardera. ÖB Micael Bydén hoppas dock på ett snabbt beslut om ersättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden