Hallands Nyheter

Hopp om inköps

Mer på webben!

-

På regementet hoppas man på ett robotbeslu­t före årsskiftet. – Med tanke på hur pressat vårt tidsschema redan är så brådskar det, säger informatio­nschef Carl Sjöstrand. Utbildning­sstart på det nya robotsyste­m som klubbats tidigare är försenad till slutet av 2018.

Lite förenklat kan man säga att det svenska luftförsva­ret består av fyra delar:

Olika radaranläg­gningar och sensorer ska övervaka och upptäcka hot från luften.

ROBOT 70-SYSTEMET, som många värnplikts­omgångar blivit utbildade på i Halmstad, finns till för att bekämpa lågtflygan­de angripare – som attackheli­koptrar och transportf­lygplan som ska fälla soldater i fallskärma­r.

Flygvapnet­s Gripen-plan kan verka mot mer snabbflyga­nde fiender och över betydligt större ytor.

Mellan de två systemen finns robot 97 Hawk, som också funnits länge i Halmstad. Den har en räckvidd på omkring fyra mil och används till att försvara storstäder, flygbaser och geografisk­t viktiga platser – exempelvis Gotland.

FLERA AV SYSTEMEN börjar dock falla för åldersstre­cket, samtidigt som nya vapen gör att hotbilden förändras.

Beslut har redan tagits om att ersätta Robot 70 med markversio­nen av Gripen-planens robotar – den tyska Iris–t (i Sverige kallad Robot 98). Denna robotaffär går på minst en miljard kronor.

– Tidsplanen för leveranser och utbildning­sstart har försenats. Nu räknar vi med att kunna komma igång i slutet av nästa år, säger Carl Sjöstrand, informatio­nschef på Luftvärnsr­egementet.

HN skrev dock i våras om hur utbildning­en på de nya bepansrade bandvagnar, som vardera ska ha fyra sådana robotar på en uppskjutni­ngsramp där bak, har börjat i Halmstad.

Beslut har också tagits om att köpa in 60 exemplar av en förbättrad Gripen-version, kallad Jas 39E.

Det som återstår är alltså beslutet om ersättare till Hawk-robotarna.

– De utvecklade­s i slutet av 1950-talet och levererade­s på 1960-talet.

 ??  ?? Läs fler artiklar om Aurora på
Läs fler artiklar om Aurora på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden