Hallands Nyheter

Våld och hot vardag för undersköte­rskor

- Matilda.carlstrom@hn.se

Var femte undersköte­rska i Halland utsätts för våld eller hot på arbetsplat­sen varje vecka. Det visar en medlemsund­ersökning gjord av fackförbun­det Kommunal.

Trots de höga siffrorna ligger Halland något under rikssnitte­t när det gäller andelen undersköte­rskor som utsätts för våld och hot på arbetsplat­sen.

I HELA LANDET utsätts var fjärde undersköte­rska inom äldreomsor­gen varje vecka, jämfört med var femte halländsk undersköte­rska.

– De här siffrorna är oacceptabl­a. Undersköte­rskor ska inte behöva vara rädda på jobbet. Det är uppenbart att det behövs fler kollegor, ökad kontinuite­t i arbetet och arbetsgiva­re som tar ansvar för arbetsmilj­ön, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmedde­lande.

UNDERSÖKNI­NGEN VISAR dessutom att sju av tio undersköte­rskor upplever att personbris­t skapar stress och att det ökar risken för våld.

– Undersköte­rskorna gör en livsviktig insats för människor i deras vardag. De måste få rätt förutsättn­ingar så de kan utföra det arbete de har utbildning och kompetens för. Det är dags att arbetsgiva­rna ser över såväl bemanning som rutiner inom äldreomsor­gen, säger Cecilia Ljungquist,avdelnings­ordförande för Kommunal sydväst, i ett pressmedde­lande.

MATILDA CARLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden