Hallands Nyheter

Klassiska ölsorterna har återuppstå­tt

Se fler bilder på hn.se

- Matilda.carlstrom@hn.se

Det vimlade av folk med glas i händerna när första dagen av Öl & Whiskeymäs­san i Falkhallen drog i gång p å fredagskvä­llen.

Längst in i lokalen stod Robert Olsson från det halländska Byaregårde­ns Brygghus utanför Varberg.

– Det är roligt att få träffa alla som brygger öl, och att våra kunder får träffa oss, säger han medan han tappar upp öl på löpande band till törstiga besökare.

Årets mässa har ett breddat sortiment jämfört med tidigare år. För att locka fler målgrupper har man utökat utbudet av vin, rom och delikatess­er. Men ölen står sig fortfarand­e starkt som huvudnumme­r.

– Förr om åren var det whiskey som var mest poppis, men på senare år har ju mikrobrygg­t öl ploppat upp som bara den, säger Fredrik Carlsson från FC Vin & Event tillsamman­s med Fredrik Almryd står bakom arrangeman­get.

FREDRIK CARLSSON MÄRKER även att de klassiska ölsorterna återuppstå­tt efter en period av vild experiment­lusta bland mikrobrygg­erierna.

– Ett tag skulle alla experiment­era med olika konstiga sorter. Det gör man fortfarand­e och det är kul, men många går även tillbaka till de klassiska smakerna, säger han. Kommer inte öltrenden att nå sin peak snart?

– Det gör den nog, men inte ännu. Både mat och dryck blir bara mer och mer populärt. Folk vill veta vad de dricker och äter, säger Fredrik Carlsson.

I år lades mässan fyra veckor senare än vanligt. Något Fredrik Carlsson tror bidrar till fler besökare.

– Det är många fler här redan nu. Vårt tidigare rekord är 2 500, och det tror jag att vi kommer slå i år, säger han.

En som hjälpte till att bidra till besöksstat­istiken var Mattias Ziessow. Han har varit på mässan alla år sedan den drog igång för fem år sedan, och för honom är det romen som lockar. – Jag gillar att den har lite sötma och man kan avnjuta den med en cigarr och lite choklad. Det är ren njutning, säger han och sippar på ett glas rom vid Hotell Havannas rommonter.

LOTTA LINDÉN OCH Rasmus Lindén, mor och son, var också där för att provsmaka på rusdrycker.

– Det är kul att det finns så många olika sorter och att få prova alla, säger Rasmus.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bilder: MATILDA CARLSTRÖM ?? RÄTT I TIDEN. Mikrobrygg­eritrenden verkar vara här för att stanna. Robert Olsson från det halländska mikrobrygg­eriet Byaregårde­ns Brygghus hade fullt upp med öltappen hela kvällen.
Bilder: MATILDA CARLSTRÖM RÄTT I TIDEN. Mikrobrygg­eritrenden verkar vara här för att stanna. Robert Olsson från det halländska mikrobrygg­eriet Byaregårde­ns Brygghus hade fullt upp med öltappen hela kvällen.
 ??  ?? VINPROVNIN­G. Candi Jennings från dryckessaj­ten Folk & Folk visade upp sitt vinsortime­nt och bjöd på ”digital vinprovnin­g” med surfplatta som guide.
VINPROVNIN­G. Candi Jennings från dryckessaj­ten Folk & Folk visade upp sitt vinsortime­nt och bjöd på ”digital vinprovnin­g” med surfplatta som guide.
 ??  ?? ALLA VÄGAR BÄR TILL ROM. Åtminstone för Mattias Ziessow som lockades till mässan för romens skull. ”Det är ren njutning”, säger han.
ALLA VÄGAR BÄR TILL ROM. Åtminstone för Mattias Ziessow som lockades till mässan för romens skull. ”Det är ren njutning”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden