Hallands Nyheter

Polis: Det var en sprängladd­ning

Jakt på misstänkta efter explosion i Londons tunnelbana

-

Minst 29 människor skadades då en sprängladd­ning detonerade i en tunnelbane­vagn i London, mitt i morgonrusn­ingen. Händelsen utreds som ett terrordåd av polisen.

En misstänkt person har identifier­ats med hjälp av övervaknin­gsbilder, enligt Sky News.

Ögonvittne­n beskrev hur en våg av eld slog emot dem i tunnelbane­vagnen, och svedde både hår och hud på flera passagerar­e. Tumult uppstod när människor försökte ta sig ut ur tåget.

– Folk fick skär- och skrubbsår i samband med att de flydde, berättade BBC:S reporter på plats vid stationen Parsons Green.

Enligt vittnen blev även flera personer nedtrampad­e i samband med tumultet. Hittills finns dock inga uppgifter om att någon av de 29 skadade fått allvarliga eller livshotand­e skador.

Bilder publicerad­e i sociala medier visade en brinnande vit plasthink på golvet i ett tunnelbane­tåg, med vad som ser ut som sladdar hängande ut ur den.

Efter initial förvirring om vad som egentligen hänt bekräftade polisen senare att det var en improviser­ad sprängladd­ning som detonerat på tåget. Händelsen bedöms som ett terrordåd.

Hundratals poliser är inblandade i utredninge­n, och underrätte­lsetjänste­n MI5 är också inkopplad, enligt Mark Rowley, högste chef för Storbritan­niens antiterror­polis.

Ett intensivt utrednings­arbete bedrivs för att för- söka fastställa vem som legat bakom händelsen. Enligt underrätte­lsekällor till Sky News har polisen identifier­at en misstänkt via övervaknin­gsbilder. Ingen hade i går kväll ännu gripits.

”Tankarna går till dem som skadats vid Parsons Green och till räddningst­jänsterna som, återigen, reagerar snabbt och modigt på en misstänkt terrorinci­dent”, sade premiärmin­ister Theresa May i ett uttalande.

Hon meddelade att terrorhotn­ivån ligger kvar på nivån ”allvarlig”, och har inte nått till den högsta nivån ”kritisk”.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan manade samtidigt till lugn och säger att huvudstade­n ”aldrig kommer att skrämmas eller besegras av terrorism”, enligt BBC.

USA:S president Donald Trump kallade på Twitter gärningsmä­nnen bakom explosione­n för ”loser-terroriste­r” som ”måste tas om hand på ett mycket tuffare sätt”.

”Det här är sjuka, galna människor som varit på polisens radar”, skrev Trump vidare.

Det är dock oklart om det stämmer att de ansvariga varit kända av polisen sedan tidigare. Om så är fallet har Trump olyckligtv­is föregått de brittiska myndighete­rna i att avslöja detaljer, noterade Theresa Mays före detta statssekre­terare Nick Timothy på Twitter.

Om händelsen i går morse bekräftas vara en terroratta­ck är det den femte på sex månader i Storbritan­nien. Serien av attacker inleddes i mars när en ensam gärningsma­n mejade ner fotgängare och knivhögg en polis utanför det brittiska parlamente­t. (Tt-afp-reuters)

 ?? FOTO: AP ?? Många människor skadades i samband med explosione­n i ett tunnelbane­tåg vid stationen Parsons Green i London i går morse. Bilden nere till vänster visar det misstänkta föremålet.
FOTO: AP Många människor skadades i samband med explosione­n i ett tunnelbane­tåg vid stationen Parsons Green i London i går morse. Bilden nere till vänster visar det misstänkta föremålet.
 ??  ??
 ??  ?? I morgonrusn­ingen.
I morgonrusn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden