Hallands Nyheter

Löfven klarade sig med stor marginal

-

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) klarade som väntat riksdagens misstroend­eomröstnin­g utan problem.

Bara Sverigedem­okraterna röstade för att avsätta honom.

SD:S yrkande på en misstroend­eförklarin­g fick bara stöd av 43 ledamöter. Bland dem fanns de egna Sd-ledamötern­a, moderaten Finn Bengtsson och den förre moderaten Patrick Reslow som gått över till SD.

S och MP:S 136 ledamöter röstade emot misstro- endeförkla­ringen, medan 155 ledamöter avstod från att rösta. Bland dem fanns Allianspar­tierna, men även regeringen­s samarbetsp­arti Vänsterpar­tiet.

– Vi röstar inte för en regering som vi inte själva ingår i. Men vi är det opposition­sparti som har förmått att samarbeta med regeringen och sett till att Sverige kan styras. Det är dock en annan sak, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Inför omröstning­en gick Socialdemo­kraternas grupp- ledare Anders Ygeman upp i talarstole­n och angrep SD:S agerande. Ygeman påpekade att det inte är första gången SD begär en misstroend­eomröstnin­g utan utsikt att vinna.

– I denna oroliga tid vill SD genom en misstroend­eförklarin­g mot statsminis­tern kasta in Sverige i en regeringsk­ris, sade han.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson tar lätt på kritiken mot partiets användning av misstroend­evapnet:

– Man använder det inte av taktiska skäl utan när man tycker att det finns anledning för det. Har man en riksdag med tre block och inget av de traditione­lla har majoritet så kommer det verktyget att användas mer ofta, av olika skäl.

Moderatern­as gruppledar­e Jessica Polfjärd beskrev i talarstole­n allvaret i den ”säkerhetsk­ris” som uppstod i och med regeringen­s hantering av It-skandalen på Transports­tyrelsen.

– Att vi avstår i dag ska inte tolkas som att vi i någon del frikänner statsminis­tern från ansvar i säkerhetsk­risen och hanteringe­n av densamma, sade Polfjärd. (TT)

 ??  ?? Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden