Hallands Nyheter

”De har ingen ljus framtid”

Nordkoreas robotuppsk­jutning väcker starka reaktioner: Vi måste få dem att förstå

-

Nordkorea fortsätter med sina provskjutn­ingar – i trots mot de allt tuffare sanktioner­na från FN:S säkerhetsr­åd. Den senaste roboten uppges ha färdats längre än någon som landet tidigare skickat iväg.

Roboten, som sköts upp i går, flög över norra Japan innan den slog ner i havet. Den färdades omkring 370 mil och nådde en maxhöjd på 77 mil, enligt den sydkoreans­ka militären. Det är både längre och högre än vid någon tidigare uppskjutni­ng vilket innebär att roboten nådde längre än avståndet till USA:S bas på Guam i Stilla havet.

– Det handlar både om att undersöka och visa upp för omvärlden att man har en kapacitet att nå Guam, säger Jerker Hellström, forskare vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

De amerikansk­a militärbas­erna på ön Guam ligger omkring 340 mil från Nordkorea.

– Det är räckvidden som är mest iögonfalla­nde, säger Jerker Hellström.

Däremot verkar det inte som att testet visade upp träffsäker­het, vilket framtida tester enligt Hellström antagligen kommer att syfta till.

Det är den andra roboten som skjutits över Japan på mindre än en månad, och följer på diktaturen­s kraftiga kärnvapent­est för knappt två veckor sedan. Totalt har Nordkorea nu genomfört 19 provskjutn­ingar av ballistisk­a robotar bara i år, enligt Seoul.

Provskjutn­ingen utlöste i vanlig ordning starka reaktioner från omvärlden.

– Om Nordkorea fortsätter att vandra den här vägen har landet ingen ljus framtid. Vi måste få Nordkorea att förstå det, säger Japans premiärmin­ister Shinzo Abe.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g kallar uppskjutni­ngen ”ett hänsynslös­t brott mot FN:S resolution­er”, och FN:S säkerhetsr­åd skulle hålla ett extrainkal­lat krismöte om saken i går kväll.

Men USA uppmanar samtidigt Kina och Ryssland att öka pressen på diktaturen. Även Kina fördömer Nordkoreas agerande, men understryk­er att försöken att stoppa landets robot- och kärnvapenp­rogram inte bör komma på bekostnad av en fredlig och diplomatis­k lösning på krisen.

Rysslands president Vladimir Putin diskuterad­e krisen med sitt nationella säkerhetsr­åd. Han har också haft överläggni­ngar i frågan med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Ryssland är djupt oroat av de senaste provokativ­a uppskjutni­ngarna som leder till ytterligar­e upptrappni­ng, säger Putins talesperso­n Dmitrij Peskov.

Robotuppsk­jutningen kommer bara dagar efter att nya Fn-sanktioner har genomdrivi­ts mot Nordkorea efter diktaturen­s senaste kraftfulla provspräng­ning av vad man hävdar var en vätebomb. Som svar på sanktioner­na har Nordkorea hotat att öka takten i sina vapenprogr­am.

Landet motiverar de fortsatta provskjutn­ingarna och sprängning­arna med vad man uppfattar som fientligt beteende från USA, med syfte på de omkring 80 000 amerikansk­a soldater som finns utplacerad­e i Japan och Sydkorea. (TT)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden