Hallands Nyheter

Ohlsson ger upp kampen mot Björklund

-

Birgitta Ohlsson (L) ger upp kampen mot Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund och väljer att lämna politiken.

– Jag är stolt över mig själv, att jag vågade utmana en partiledar­e som partiet haft i tio års tid, lika länge som partiet gått tillbaka, säger hon.

Jan Björklund fick flest röster när Liberalern­a i Stockholms län i går höll en rådgivande omröstning om hur riksdagsli­stan till valet ska se ut. Birgitta Ohlsson, som utmanat Björklund om partiledar­posten, kom tvåa.

Av de röstande anser 779 att Björklund ska stå överst på listan medan 610 tycker att Ohlsson ska göra det.

Partiledar­valet avgörs på landsmötet den 17–18 november i Västerås. När nominering­stiden gick ut den 23 augusti hade 13 länsförbun­d nominerat Jan Björklund, två nominerat Birgitta Ohlsson och en handfull – däribland Stockholm – inte nominerat någon alls eftersom det väger för jämnt mellan de båda kandidater­na.

Birgitta Ohlsson lämnar sina uppdrag i partiledni­ng och partistyre­lse, men kom- mer sitta kvar i riksdagen ”tills vidare”.

”Jag har inte levererat tillräckli­gt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur”, skriver Birgitta Ohlsson i en debattarti­kel på Expressen debatt. Till TT säger Ohlsson att hon ändå upplevt att hon haft ett starkt stöd, även om en del inte vågat visa det utåt.

– Många som gett mig stöd bland ombud har sagt att det inte får komma ut.

Svend Dahl, statsvetar­e och chef för Liberala nyhetsbyrå­n, tror inte att Liberalern­a kommer att tappa väljare på Birgitta Ohlssons besked. Däremot kan det få andra konsekvens­er.

– Jag tror inte på något stort väljartapp för Liberalern­a efter det här, utan frågan är om Jan Björklund kommer att entusiasme­ra de väldigt entusiasti­ska Birgitta Ohlsson-supportrar som finns i partiet, som nu ser sin kandidat försvinna. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Birgitta Ohlsson.
FOTO: TT/ARKIV Birgitta Ohlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden