Hallands Nyheter

Katt- ost- och snarkforsk­ning prisas

-

Kan regelbunde­t didgeridoo-spelande hjälpa mot snarkning? Varför har äldre män stora öron? Kan man mäta hur pass äcklad man kan känna sig av ost?

Dessa forsknings­frågor får dig kanske att skratta – och sedan tänka efter en smula. Därför är de några av årets vinnare av humorprise­t Ignobel.

Totalt är det tio priser som delas ut i tävlingen, vars namn är en lek med orden Nobel och engelskans ignoble som betyder ungefär simpel, tarvlig eller ovärdig. Vid en ceremoni vid Harvards universite­t i USA gick bland annat fredsprise­t till redan nämnda snarkforsk­ning.

Tanken med Ignobel är att uppmärksam­ma forskning som vid första anblicken förefaller lite löjlig, men som kan visa sig banbrytand­e och nyskapande. Fler som anses ha träffat rätt i år är forskare från Frankrike och Singapore, som med hjälp av flödesdyna­mik undersökt om katter både kan vara solida och flytande. De tilldelas därför fysikprise­t. Kognitions­priset Mandatförd­elning i kyrkomötet* går till ett internatio­nellt forskarlag som har kunnat visa att många enäggstvil­lingar inte klarar av att skilja varandra åt visuellt.

Priserna delades ut av tre riktiga Nobelprisv­innare – bland andra Oliver Hart som fick ekonomipri­set förra året. Varje vinnare får möjlighet att hålla ett max 60 sekunder långt tal. Om de inte håller sig innanför den tidsgränse­n börjar ett åttaårigt barn upprepade gånger ropa ”snälla sluta, jag har tråkigt” tills talaren håller tyst.

I fjol belönades två svenska forskare: Susanne Åkesson, professor vid Lunds universite­t, som upptäckt ”varför vita hästar är de mest hästbromss­äkra hästarna” och författare­n och biologen Fredrik Sjöberg, som fick litteratur­priset för ”sitt självbiogr­afiska verk i tre volymer om njutningen av att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda”. (TT)

 ??  ?? 23,9% 30 31 73 14,2% 12 38 15
6 11 12,8%
23,9% 30 31 73 14,2% 12 38 15 6 11 12,8%
 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Är katter flytande eller solida, eller både och? Forskning om det får årets Ignobel-pris i fysik.
FOTO: TT/ARKIV Är katter flytande eller solida, eller både och? Forskning om det får årets Ignobel-pris i fysik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden