Hallands Nyheter

Biskopar vill se nytt valsystem

Lågt deltagande och höga kostnader i kyrkovalet

-

Dyrt och omständlig­t.

Valsysteme­t i kyrkovalet har flera brister anser en rad av landets biskopar.

Redan till nästa val vill några nu se förändring­ar.

I morgon är det dags igen, då kan 5,2 miljoner av kyrkans medlemmar lägga sin röst i årets kyrkoval. Högst troligt är dock att merparten stannar hemma på sofflocket, traditione­llt sett är valdeltaga­ndet betydligt lägre än vid det allmänna valet.

2013 var det 12,8 procent som valde att rösta medan kostnaden för valet beräknas till 160 miljoner kronor. Detta enligt uppgifter sammanstäl­lda av kyrkovalge­neralen Anki Bondesson för Kyrkans tidnings räkning.

För varje person som röstade blir kostnaden 235 kronor, vilket kan jämföras med 36 kronor per person i det senaste kommunland­sting- och riksdagsva­let enligt en beräkning som tidningen Dagen i sin tur gjort.

Med andra ord, kyrkovalet är nästan sju gånger dyrare.

–Det är väldigt mycket pengar, ingen tvekan om det, säger Stockholms biskop Eva Brunne när TT träffar henne inför valet.

Hon betonar att det handlar om en demokratif­råga och att man inte får tumma på detta.

– ... sedan måste vi på sikt hitta andra sätt att sköta det här valet. Det är klart att det sneglas på kyrkor i andra länder att hitta ett smidigare och billigare sätt, säger Eva Brunne.

I övriga Norden ser systemet annorlunda ut, till exempel i Finland har den evangelisk­lutherska kyrkan indirekta val, något som nu efterfråga­s även i Sverige.

Ett flertal motioner har lämnats in till höstens kyrkomöte om att utreda möjlighete­rna till indirekta val på stifts- och nationell nivå, något som skedde i Sverige fram till och med år 2000.

En av dessa motioner har underteckn­ats av fyra av landets biskopar, däribland Johan Dalman vid Strängnäs stift med förhoppnin­g om förändring redan till nästa val.

– Vi ser ett värde i att bekräfta att den lokala församling­en är grundlägga­nde och själva basplattan inom kyrkan. Då tycker vi att det finns ett värde i att de väljs av församling­arna, säger Johan Dalman om varför valet till kyrkomötet och stiftsfull­mäktige ska ske indirekt.

Rent praktiskt skulle det inte bara betyda en ekonomisk vinst, eftersom det skulle innebära endast ett och inte tre val, utan också förenkla för väljarna.

– Jag tror att många känner ett engagemang för sin lokala verksamhet. Man tycker det är viktigt och något konkret, till exempel hur den verksamhet­en ska utformas, säger Johan Dalman.

Tobias Österberg/tt

 ??  ?? Eva Brunne.
Eva Brunne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden