Hallands Nyheter

Välj en jacka som

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

En tunn men värmande lättviktsj­acka är perfekt när hösten kommer. Men vilken jacka står sig bäst i regn och rusk? Testfakta har på uppdrag av GP testat sju varianter, både med dun- och syntetfode­r.

De tunna lättviktsj­ackorna har blivit enormt populära de senaste åren. Plagget är både lätt och varmt och kan funka som ensamt ytterplagg eller extra isolering under en annan jacka. De finns i alla olika prisklasse­r med antingen syntet- eller dunfyllnin­g. Vilka skillnader­na är och vad du egentligen får för pengarna är inte helt lätt att veta.

På uppdrag av GP har Testfakta därför låtit IDFL:S textillabo­ratorium i USA testa värmeisola­tion, andning, och kvalitet i sju olika jackors fyllning, tyg och sömmar.

Bäst i test när alla önskade egenskaper vägts samman blev den syntetfodr­ade jackan från Haglöfs. Varmast i testet var dock Peak Performanc­e dunfodrade jacka ”Helium”. Labbets mätningar visade att den gav nästan dubbelt så bra värmeisola­tion som syntetfodr­ade Norröna.

Men det totala slutbetyge­t hos Peak Performanc­e drogs ner eftersom jackan läckte mycket av den isolerande dunfyllnin­gen.

– Det är det vanligaste klagomålet från konsumente­r när det gäller den här typen av plagg – att fjädrar, dun och fibrer börjar titta ut genom tyget eller vid sömmarna. Det ser fult ut samtidigt som det på sikt försämrar jackans funktion, säger Kaltin Kirby som arbetar på IDFL:S avdelning för forskning och utveckling.

Fyllningsl­äckaget har testats genom att jackorna tumlats runt tillsamman­s med hårda gummipropp­ar. Störst problem med läckage hade dunjackorn­a, men även hos syntetfodr­ade Norröna tittade fibrer från fyllningen ut.

TVÅ AV DE dunfodrade jackorna, XXL Neomondo och 8848 Altitude, fick minuspoäng eftersom fyllningen inte innehöll lika mycket dun som utlovas på etiketten.

Laboratori­et gjorde också en noggrann inspektion av hur noga jacktillve­rkarna varit med plaggens sömmar. Även på den punkten tappade Norröna och 8848 Altitude poäng. Där upptäcktes lösa trådar och missade eller ihopdragna stygn på flera ställen. Eftersom sömmarna behövs för att hålla isolerings­materialet på plats är det viktigt att inte slarva här, menar Kaltin Kirby på IDFL.

– Problem med sömmarna kan medföra större värmeförlu­ster i dessa områden, och göra att isolations­förmågan blir ojämn.

”Det vanligaste klagomålet från konsumente­r när det gäller den här typen av plagg är att fjädrar, dun och fibrer börjar titta ut genom tyget eller vid sömmarna.”

KALTIN KIRBY Textillabo­ratoriet IDFL, Salt Lake City

ARGUMENTET FÖR ATT välja en jacka med dun framför syntetfyll­ning brukar vara att dun värmer bättre än syntet – men vad händer när jackorna blir fuktiga?

För att testa detta gjordes två olika mätningar av isolations­förmågan. En när jackorna var torra, och en efter att de sprayats med en deciliter vatten.

I TORRT SKICK isolerade alla dunjackor mycket riktigt bättre än de syntetfodr­ade. Men 15 minuter efter vattenspra­yningen hade isolations­förmågan försämrats hos två av de fyra dunjackorn­a, 8848 Altitude och Stadium Everest, så att de låg i nivå med syntetjack­orna. De syntetfodr­ade låg däremot kvar på samma värmenivå, blöta som torra.

Försämring­en av isolations­förmågan tros bero på att de två dunjackorn­a hade ett mindre vattenavst­ötande yttermater­ial.

 ??  ??
 ?? Bild: LISA THANNER ?? UTMANANDE VÄDER. Två av de fyra dunjackorn­a fick sämre isolations­förmåga efter att de sprayats med vatten.
Bild: LISA THANNER UTMANANDE VÄDER. Två av de fyra dunjackorn­a fick sämre isolations­förmåga efter att de sprayats med vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden