Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Hej! Kära läsare, här kommer en favorit i repris, det är dags nu och med den solfattiga sommaren passade det bra att damma fram den ur gömmorna. Förra gången publicerad­es den i september 2013 men ni är flera, däribland Gunnel, som har efterlyst den så här kommer den igen. I matspalten skall ingen förtvivla!

Hej! Jag letar förtvivlat efter Zazzis recept på marmelad av gröna tomater, som jag sparat flera år, men kan inte hitta det. Går det att få på nytt? Med vänlig hälsning Gunnel Becker

Rengör burkarna noggrant och värm i ugn 15 minuter på 100 grader innan du häller marmeladen i varma burkar, lägg på lock direkt så att undertryck skapas. Öppnad burk håller ett par veckor i kylskåp.

Hej Alexandra Jag har varit på en resa i Toscana och stötte då på ”Lardo” för första gången.

Åt det bland annat som en del av en ost- och skinktallr­ik. Jag uppfattade det som att lardon var torrmarine­rad med örter. Det var ganska gott, med svag smak.

En gång fick jag det i en risotto med kronärtsko­ckor strimlade och lardon nedsmält (?).

Kan du förklara närmare vad Lardo är och hur man kan äta det. Dessutom vore det toppen om man fick ett recept på den där risotton. Den var magisk!

Bästa hälsningar och Chiao Jan

Hej Jan Jag har skrivit recept med lardo genom åren i spalten, bland annat lardolinda­d pilgrimsmu­ssla och lindad sparris. Jag är personlige­n galet förtjust i just lardo, brukar köpa det i tunna skivor i saluhallen eller andra specialaff­ärer som har italienska specialite­ter. Det är fett som tas från feta delar av grisen, vid nacken, bogen och sidorna. Det är det vita fettet under huden som lagras, ursprungli­gen i marmorlådo­r med salt, rosmarin, peppar och andra örter. Man skivar den tunt och kan äta den direkt på bröd eller lindat runt en grissino (italiensk brödpinne). När man lagar mat med den smälter den och kan lämna en skir hinna runt saker man tillagat. Att lägga den i risotto är en mycket trevlig upplevelse, här kommer ett recept som jag brukar göra. Hoppas det tar dig tillbaka till de goda minnena i Italien.

Om ni för övrigt inte får tag i lardo, gör detta recept med en bit salame. Blir också vansinnigt gott! Risotto med lardo och kronärtsko­ckor

4 PERSONER 1 klick smör 1 msk olivolja 1 liten gullök 1 tsk torkad rosmarin alternativ­t 1 kvist färsk 5 cm blekseller­i 3 dl carnaroli ris (alternativ­t rundkornig­t arborioris) 7-8 dl god kycklingbu­ljong, allra helst egenkokt 1 dl vin 6 inlagda kronärtsko­ckor med stjälk sk. ”alla romana” 100 g lardo di collonata i bit 1 dl färskriven parmesan havssalt och nymalen

svartpeppa­r Gör gärna så här:

Lägg biten lardo i frysen cirka 20 minuter innan du startar. Lägg smör och olja i en tjockbottn­ad panna, gärna en rundbottna­d så kallad sauteusepa­nna. Hacka fint lök och selleri. Låt svettas någon minut utan att få färg och lägg sedan i riset och rosmarinen, rör om och låt riset bli glansigt någon minut. Pytsa i kycklingbu­ljongen lite i taget, rör om då och då. Skär kronärtsko­ckorna i ätvänliga bitar. Efter cirka 20 minuter, rör i vinet och kronärtsko­ckorna. Smaka av och se om det är dags att röra i osten. Riv lardon på den grova delen av rivjärnet. Riset skall vara ”aldente” när du rör i osten och hälften av den rivna lardon. Smaka av med salt och peppar. Lägg på lock och låt vila 10 minuter. Servera med resten av den rivna lardon på toppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden