Hallands Nyheter

Ada Berger tror på att leka

GRATTIS: KONSTNÄRLI­G LEDARE HOPPAR GÄRNA ÖVER KLASSIKER

- LENA WREEDE/TT

Först trodde Ada Berger att hon skulle bli präst, men det visade sig att hennes plats var inom teatern. Sedan ett år tillbaka är hon konstnärli­g ledare för Unga Dramaten. Enligt henne kan teatern spela stor roll för att bryta gamla invanda livsmönste­r.

Sett i backspegel­n kan det verka som att Ada Bergers bana in i teatern varit mer eller mindre spikrak. Redan som 25-åring satte hon upp sin första musikal, I väntan på Manolito Nilsson, tillsamman­s med musikern Karin Sjöholm. Sedan dess har det blivit en räcka produktion­er, däribland kritikerro­sade Liv Strömquist tänker på dig!.

NÄRMAST KOMMER HON från Malmö Stadsteate­r där hon var med och byggde upp Unga Teatern. Men sedan ett år är hon tillbaka som konstnärli­g ledare för Unga Dramaten i Stockholm.

– Dramaten är ett spännande hus med hög nivå på kompetense­n hos alla och en stark potential. Det finns också många associatio­ner kopplade hit. Man kan både leka med den här finkulturs­tämpeln, vidareutve­ckla den och gå emot den.

– Fenomenet ung scen är också ett väldigt fint arv efter Suzanne Osten, där olika konstnärli­ga ledare tillåts och förväntas prägla verksamhet­en på sitt sätt. Jag är just i startgropa­rna och har inte hunnit formulera allt än.

Men vägen in i yrket var långt ifrån självklar. Som liten var Ada Berger visserlige­n intressera­d av musik och gillade att skriva, men att hålla på med teater fanns inte med som ett alternativ. Efter gymnasiet blev det först en sväng in bland litteratur­studier och sedan började hon plugga till präst, men hoppade av och blev lärarvikar­ie.

Första gången hon såg vilken kraft som fanns i teatern var under dramalekti­onerna med en ganska orolig högstadiek­lass i Lomma.

– Jag som just hade lämnat kyrkans värld började leka kyrka i klassrumme­t och gjorde en övning som handlade om att hålla ett bröllop. Klassens kärlekspar fick gifta sig. Den stökigaste killen fick vara präst med störst ansvar. Alla höll tal. De hade roligt. I stället för att gruppera sig och börja strida mot varandra uppstod en helt ny anda i rummet.

PLÖTSLIGT STOD DET klart för henne att hon måste söka sig till teatern. Först var tanken att bli skådespela­re, men så småningom förstod hon att regissörsr­ollen passade henne bättre. 2005 började hon på Dramatiska institutet­s regiutbild­ning och sedan dess har det rullat på.

Med tiden har hon också sett att det finns stora likheter mellan präst- och regissörsr­ollen – inte minst i frågor som rör livet, döden och allt däremellan.

– Det är svårt att säga exakt vilka de frågorna är. Men för mig tror jag det handlar om att söka sitt kall – inte bara ett jobb utan något man kan vara i hela tiden.

– Jag är också intressera­d av döden som även kan vara en stagnation i livet. Tillstånd när vi fastnar, lever fel men också hur man bryter med det. På ytan kan det se ut som ett väldigt färgstarkt liv, men inuti finns inte den upplevelse­n. Det är döden i symbolisk mening. Där kommer man in på frågor om hur man använder sitt liv, så att man kan tåla att dö en dag. De sakerna ägnar jag mig mycket åt.

HÄR HAR TEATERN en viktig uppgift, menar Ada Berger och tar leken som också finns centralt i teatern, som exempel.

– Lek är motsatsen till stagnation. I den kan vi bryta gamla mönster och röra oss fritt, vilket kan göra avtryck i den yttre världen och ge livet ny riktning. Sådant intressera­r mig mycket.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? LEDER VÄGEN. Ada Berger, konstnärli­g ledare för Unga Dramaten i Stockholm, fyller 40 år.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT LEDER VÄGEN. Ada Berger, konstnärli­g ledare för Unga Dramaten i Stockholm, fyller 40 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden