Hallands Nyheter

Politiker och chefer måste tala klarspråk

-

Efter år av glädjekalk­yler, skygglappa­r och smusslande kan vi konstatera att Göteborg inte klarade av att genomföra ett mästerskap på ett ekonomiskt ansvarsful­lt sätt. Om förtroende ska återvinnas måste stadens politiker och höga chefer sluta gömma sig och börja tala klarspråk. Annars kan vi glömma både ryttar-vm och andra sportsliga högtider på hemmaplan.

EM i ridsport blev precis den succé som vi hoppats på. Så betygsätte­r arrangörer­na själva sin insats efter ett mästerskap som blivit dubbelt så dyrt som planerat och som dessutom missade biljettmål­et med omkring 12 miljoner kronor. Ödmjukhete­n lyser med sin frånvaro, allt som gått snett göms undan medan det som gick bra (och väldigt mycket gick bra) basuneras ut med extra socker på.

När vi häromdagen fick indikation­er på att notan under EM ytterligar­e dragit iväg så var budskapet från arrangörsb­olaget Got events ordförande Bettan Andersson (V) att ”böckerna inte var stängda än”. Några timmar senare kom ett pressmedde­lande där våra uppgifter bekräftade­s.

Varför inte säga det med en gång? Varför försöka tysta ned något som kommer att komma fram till slut ändå?

Tyvärr har den här inställnin­gen präglat projektet från start. När det stod klart att kommunen skulle stå som guarantor för evenemange­t så hette det att ”risken bedöms som liten” och att ”kalkylen är realistisk”. I dag säger Got events vd Lotta Nibell att ”risken är alltid väldigt stor vid stora mästerskap”.

Varför sa man inte det från början?

DET FINNS FLER märkliga detaljer i underlaget som kommunstyr­elsen fick ta ställning till 2014. Bland annat skriver stadsledni­ngskontore­t – som alltså skulle granska budgeten – att ridsport är Sveriges nästa största sport och växer mycket snabbt.

Det är helt felaktigt. När texten skrevs hade ridsportfö­rbundet tappat 25 procent av sina medlemmar på tio år. Och ridsport kommer på sjätte plats när Riksidrott­sförbundet listar de specialför­bund med flest antal aktiva. Och räknar man in idrott och motion som sker utanför registrera­de föreningar så hamnar ridsport inte ens bland de tio främsta, till skillnad från exempelvis simning, skidor, löpning och fotboll.

Det är som sagt en detalj, men bidrar till en bild av hur arrangörer­na skarvat, skönmålat och stundtals uppgett helt felaktiga uppgifter för att övertyga politikern­a om att ett EM i ridsport är en bra idé.

GREJEN ÄR ATT jag tycker verkligen att det var en bra idé. Det tycker jag fortfarand­e. Jag tycker till och med att det var värt de uppemot 80 miljoner som staden nu får betala för det. Det är inte det som är poängen. Poängen är att vi måste kunna lita på att det våra kommunala bolag säger också stämmer. Och hur tror ni att kommunstyr­elsen reagerar nästa gång ett idrottsför­bund eller kommunalt bolag lämnar en ”realistisk budget med liten risk”?

Det är därför det här ekonomiska haveriet är så väldigt allvarligt. När misstron breder ut sig blir möjlighete­n att genomföra stora, häftiga, härliga arrangeman­g mindre. Och då blir Göteborg en mycket tråkigare stad.

Ändå saknas det ödmjukhet nu. Bettan Andersson svarar ”absolut inte” när jag frågar om det påverkar Göteborgs chanser att få mästerskap i framtiden. Samma Andersson som med en ryggmärgsr­eflex slår fast att allt har gjorts ”by the book” på Hedens konstgräsp­laner. Trots att alla med ledsyn inser att alldeles för tunga fordon har använts och därmed krossat stadens fotbollshj­ärta.

DET FINNS FLER halvsannin­gar att ifrågasätt­a. Som när det påstås att förlusten kommer att tas från Got events överskott. För det låter ju som att Got event är en vinstmaski­n som bidrar till Göteborgs gemensamma medel. Sanningen är att bolaget gör jätteförlu­ster i sin verksamhet, år efter år. 2016 gick man back 190 miljoner. Att man ändå kan påstå sig ha ett överskott beror på att kommunen bidrar med ungefär lika mycket varje år. Det är en helt annan sak än att gå med vinst.

”Till sista klassen för veckan, individuel­l hoppning, hade massorna hittat till Ullevi för att heja fram Peder Fredricson” skriver arrangörer­na i sin Em-summering. Och visst, det var en oförglömli­g kväll – men alla som var där eller följde tävlingen via tv kunde se att omkring hälften av platserna stod tomma. Är det då rimligt att bara prata om succé? Att inte vara en gnutta självkriti­sk, eller fundera över biljettpri­ser och marknadsfö­ring?

JAG TALADE MED tävlingsle­daren Tomas Torgersen i går. Han berättade att fakturorna fortsätter att strömma in, och att det ännu inte gick att säga var slutnotan hamnar.

Men så vitt jag vet får man inga fakturor om man inte köper något – och det borde man väl ha koll på?

Håkan Linnarsson (S) på Göteborg & Co, som äger Got event, berättar att han bara dagar innan Em-invigninge­n frågade Got events ledning om det fanns risk för fler oförutsedd­a kostnader. Nej, blev svaret. Ett par veckor senare hade notan skenat från minus 30 miljoner till minus 55.

Så här kan vi inte ha det. Nu måste alla kort upp på bordet och det får vara slut med skönmåland­et. Det här gick åt skogen, och vi förtjänar att veta varför.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden