Hallands Nyheter

Färgsätt ditt hem med finess BOSTAD:

KOMBINERA NYANSERNA I TRE STEG

- FRIDA ANTER/TT

Det är lätt att tröttna på hur det ser ut hemma, eftersom vi ser möblemang, tapeter och väggfärg varje dag. Till slut blir det ungefär samma känsla som när du har gått med en och samma vinterjack­a en hel vinter. Behovet av något nytt blir så starkt att du kanske struntar i att minusgrade­rna vägrar ge med sig och börjar bära vårkappan en månad för tidigt.

LIKA LÄTT ÄR det förstås inte att byta färgsättni­ng i hemmet. Men när du väl är mogen för det – låt dig då inte stoppas av att du inte vet hur du ska gå till väga. Det finns nämligen riktlinjer du kan ta hjälp av för att lättare komma igång.

– Om man inte är van vid att inreda med färg har de kulörta detaljerna en tendens att snarare bli störningsm­oment än något som faktiskt lyfter och bidrar till den övriga miljön. Då kan det vara till hjälp att använda sig av knep, som 50/150-principen till exempel, säger stylisten Frida Ramstedt, som driver inrednings­bloggen Trendenser.

PRINCIPEN ÄR EN tankemodel­l som bland annat används av många stylister. Så hur fungerar då 50/150-knepet?

– Du hittar en färg som tilltalar dig, och med hjälp av den bygger du sedan vidare din personliga färgbrygga. När du har bestämt dig för din färg går konceptet ut på att du jobbar med en nyans som är 50 procent ljusare och en nyans som är 50 procent mörkare. Tänk helt enkelt att ditt val av färg behöver två sidekicks för att det ska kännas mer naturligt, lite som tripp, trapp, trull.

Effekten av att använda den här färgmatchn­ingsmetode­n blir att de kulörta sakerna i hemmet inte känns som ensamma utropsteck­en, utan får stegvis ackompanje­mang. Ett tips är att du börjar med något litet och enkelt, till exempel soffkuddar­na, för att sedan stegvis arbeta dig ut i övriga rummet och matcha andra inrednings­detaljer, som tavlor, mattor, gardiner och andra textilier. Det som gör det här sättet att färgsätta så populärt bland inrednings­stylister är att det är en enkel modell att arbeta efter – som samtidigt ger ett effektfull­t resultat, menar Frida Ramstedt.

– Jämfört med andra tankemodel­ler som kan kännas luriga för den som inte är van, är den här lätt att begripa och förhålla sig till. Att arbeta med tre nyanser av samma kulör ser naturligar­e ut än att bara slänga in en färg i ett annars neutralt hem, säger Frida Ramstedt, och fortsätter:

– Det finns förstås ingenting som säger att man måste använda en exakt 50 procent ljusare och en exakt 50 procent mörkare nyans – det vore ju i princip omöjligt. Se det i stället som en färgkompas­s som kan hjälpa dig när det känns svårt att komma vidare.

Knepet går att använda i alla rum och miljöer, men som med allt annat ska det inte missbrukas utan fungera som en bra tumregel i måttlig mängd.

– Det är en regel att hålla sig till för att kunna få in mer färg i en annars ganska färglös miljö och behöver inte appliceras på golv, tak och väggar, utan snarare på större inrednings­detaljer och textilier. Har du till exempel vita väggar, vitt tak och trägolv – vilket är ganska vanligt – kan du använda dig av 50/150knepet för att dina övriga detaljer ska harmoniser­a med varandra.

Ibland behöver man byta färgskala hemma. Men för den ovane kan det kännas skakigt att sätta igång. Tänk om det blir ett gräsligt resultat? Då kan man ta till 50/150-knepet som en mental ledsagare.

NÄR DET KOMMER till vilken färgskala du ska välja är det helt din egen smak som styr. Den här principen fungerar bra att ta till oavsett vilken färg du utgår ifrån.

– Det är just det som är tanken, att du hittar kompletter­ande nyanser till en kulör du tycker om, som passar din stil och ditt hem. På så sätt skapar du ett personligt och varierande intryck.

 ??  ?? OLIKA MEN LIKA. Tanken med 50/150-knepet är att man drar bort 50 procent och lägger till 50 procent av den färg man har valt som grund. På så sätt får man tre olika nyanser i samma färgskala att arbeta med. Metoden fungerar med vilken färg som helst.
OLIKA MEN LIKA. Tanken med 50/150-knepet är att man drar bort 50 procent och lägger till 50 procent av den färg man har valt som grund. På så sätt får man tre olika nyanser i samma färgskala att arbeta med. Metoden fungerar med vilken färg som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden