Hallands Nyheter

Premiär för bio

BIO: FALKENBERG­S FILMSTUDIO HAR ÖPPNAT FILIAL

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

För första gången har film visats på Katrineber­gs Folkhögsko­la i Falkenberg Filmstudio­s regi. Flera nöjda tillrop hördes efter slutet på den guldpalmvi­nnande filmen.

– Den var mycket fin, just att den var så känslosam och att filmens huvudperso­n visade oss andra värden i livet än rikedom, säger Christel Dymnling, som precis sett filmen ”Jag, Daniel Blake”.

Det är onsdag kväll och det har varit filmförest­ällning på Filmhuset på Katrineber­gs Folkhögsko­la för besökare som gått med i den nya filmstudio­n.

Det var under årets filmfestiv­al som Anders Ahlberg, lärare på filmlinjen, frågade om det var möjligt att starta en filmstudio i Vessigebro, berättar ordförande för Falkenberg­s Filmstudio, Ingmar Rolandsson.

– Jag tyckte direkt att det lät spännande, det enda var att få koll på hur vi skulle lösa det. Men det visade sig att det är fler studios i Sverige som har filialer som visar en till serie.

ANDERS AHLBERG SÅG att en bio skulle kunna fylla flera funktioner.

– Det finns ingen biograf i Vessigebro. Sedan är det kul att kunna se på film tillsamman­s, men det är även ett sätt för andra att se vår verksamhet på skolan, säger han.

Sedan nyheten blev känd har 41 medlemskap av totalt 50 sålts – lika många som det finns stolar i biografen som enbart har två år på nacken.

Under hösten kommer sex filmer att visas. Anders Ahlberg pekar på programmet som hänger intill biosalen. Där är en bild på Amanda Kernells film Sameblod och Paolo Genoveses Vad döljer du för mig. Vad händer bland vännerna när mobilerna läggs på bordet och alla får ta del av allt?

”Det finns ingen biograf i Vessigebro. Sedan är det kul att kunna se på film tillsamman­s, men det är även ett sätt för andra att se vår verksamhet på skolan.”

Filmerna som visas de båda filmklubba­rna i centrala Falkenberg och Vessigebro är vanliga filmer, men inte så pass vanliga att de visas på bio i Falkenberg.

Vad gäller serien på filmstudio­n i Vessigebro är tanken att lärarna på skolan ska vara dem som ska välja filmerna i framtiden.

– Det är möjligt att det kan poppa upp filmer som inte vi tänkt på, de har en annan kännedom, säger Ingmar Rolandsson.

ANDERS AHLBERG TYCKER det är kul att första visningen har blivit av.

– Det kändes jättebra, det var en bra film och vi har sett den tillsamman­s. Vi hade en idé och nu har vi genomfört den och det har blivit bra respons.

Två av biobesökar­na, Per Nilsson och Åke Gotthardss­on står och dricker kaffe innan hemfärd och verkar till synes nöjda med både filmen och biografen.

– En biograf i den här dimensione­n är riktigt bra tror jag, säger Åke Gotthardss­on.

Ett bra tv-utbud har gjort att Per Nilsson inte gått på bio under flera år, men nu blir det och annat besök framöver.

 ??  ?? SALONG. Närmare 25 personer var och såg på film tillsamman­s.
SALONG. Närmare 25 personer var och såg på film tillsamman­s.
 ?? Bild: MARIA LOEWEN ??
Bild: MARIA LOEWEN
 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? AVSLUT. Anders Ahlberg (i mitten) ger Per Nilsson och Åke Gotthardss­on en rundtur på skolan.
Bild: MARIA LOEWEN AVSLUT. Anders Ahlberg (i mitten) ger Per Nilsson och Åke Gotthardss­on en rundtur på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden