Hallands Nyheter

Johans tid är nu - hans idé höll hela vägen

- ULRIKA AHLBERG

Upphovsman, skapare och manusförfa­ttare – utan Johan Rosenlind från Haverdal hade det inte blivit någon ”Vår tid är nu”.

* Du var på galapremiä­r i Stockholm tidigare i veckan - hur var det? – Det var mycket blixtar och drinkar. Galan hölls på Rival och SVT hade bjudit in över 800 personer. De första två avsnitten visades på en jättestor duk, och det var både skratt och tårar i publiken – och stående ovationer efteråt. Jag hade inte sett avsnitten ljussatta och Fxade – alltså photoshopp­ade så att det exempelvis inte syns några lyftkranar från 1990-talet – så det var himla häftigt.

* Hur kändes det att se ”Efter en idé av Johan Rosenlind” i förtextern­a? – Ganska omvälvande. Det har varit en lång process, jag presentera­de idén för SVT redan på hösten 2012. Vi är tre manusförfa­ttare – Malin Nevander, Ulf Kvensler och jag – och tidigare har mycket fokus legat på Ulf, men det har ändrats lite nu. Jag är ju som en Askungesag­a (skratt) – från att inte ha jobbat med tv alls, är jag plötsligt med och skapar en sådan här produktion.

* Har du läst några recensione­r? – Ja, samma dag som galapremiä­ren hade vi en heldag med media och när vi var på lunch kom faktiskt den första recensione­n. Det var Aftonblade­t och de gav serien fyra av fem plus. Och jag tror verkligen att vi kommer att fånga en bred skara tittare, eftersom ”Vår tid är nu” följer ett antal personer i olika åldrar under en längre tid - i ett samhälle i förändring. – Det finns två andra produktion­er som har inspirerat mig och som gör ungefär samma sak: filmen ”1900” av Bernardo Bertolucci och den danska tv-serien ”Krönikan”.

* Så, vad händer nu? – Dels andra säsongen av ”Vår tid är nu”, dels en kokbok med maten som lagas i restaurang­en där mycket av handlingen utspelar sig. Den släpps i mitten av november och i det projektet jobbar jag och min sambo Lotta ihop. Vi har ett gemensamt bolag, Wilma Production­s, med mycket spännande på gång – bland annat en grej med de som har producerat Game of Thrones.

* Du har verkligen din tid nu – hur gör du för att hålla dig kvar på jorden? – Då lämnar jag stöket i Stockholm bakom mig, åker hem till Haverdal och tittar på horisonten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden