Hallands Nyheter

Högsta temperatur­en kom redan i maj månad

-

Augusti avslutade tripletten av sommarmåna­der och kom att bli temperatur­lik de övriga månaderna men rätt blöt. Årets sommar går till historien som en av de mer slätstrukn­a vad det gäller temperatur­en. I stort sett konstant flöde av maritim polarluft gjorde att temperatur­en sällan gjorde några glada skutt uppåt utan endast ynka 2 gånger nåddes högsommarv­ärme (< +25) vid stationen i Eftra. Värmerekor­det för året sattes därmed redan i maj med +26,2 grader satt så tidigt som den 18 maj. För Svea rikes del hamnade max för sommarmåna­derna på 28 grader i Oskarshamn och det är enligt SMHI det sämsta på 100 år.

TROTS DE LÅGA maxtempera­turerna var det ändå en ganska normal sommar både vad det gäller temperatur­en och nederbörde­n. Skapligt mycket sol i juni och juli medan solen visade sig lite mindre i augusti. Vinden var påtagligt livligare under denna sommar då vi hade skarpa motsättnin­gar mellan södra och norra Europa vad det gäller temperatur­en och jetströmma­r och lågtrycksa­ktiviteten höll sig i vår omedelbara närhet.

TITTAR VI LITE närmare på augusti så var det nederbörde­n som gjorde sitt avtryck för månaden. Preliminär­t har Ullared Sveriges högsta månadsnede­rbörd på 207 mm och trevligt nog föll det rikligt med regn på de ställen som är utsatta för låga grundvatte­nnivåer. Nu blir väl påfyllning­en marginell men det fuktar ju marken och fyller dess porer så att det ”väntade” höstflödet uppifrån genast fyller på i grundvattn­et.

Runt omkring oss har hösten tagit ett starkt grepp om Norrland och nordvästra Svealand och låg i slutet av augusti några veckor före det normala. Även utanför Sverige rådde kyligt väder med lägre temperatur­er från Skandinavi­en utöver Atlanten och bort mot området runt Uralbergen. I övrigt kokade Europa över på de flesta håll med varmt eller mycket varmt väder och bränder och lokala skyfall med översvämni­ngar drabbade Italien och Balkan. Intressant var att delar av Adriatiska havet översteg en yttemperat­ur på 30 grader i början på augusti vilket senare skapade dynamiska förutsättn­ingar i vädret då efterhand kyligare luft tog sig ner i området och svåra hagel och åskväder drabbade området med stora skador på växtlighet­en.

INGEN HAR VÄL heller undgått dramatiken i Karibien med några kraftiga orkaner som satt avtryck i historien. Varmare vatten än normalt, ingen bromsande El Nino och lämpliga tryckförde­lningar har skickat in orkanerna på en bana som de flesta experter förutsåg ganska tidigt på säsongen. De flesta hade dock prognostis­erat ett mindre antal och lite mindre ”major hurricanes” (kat 3) än vad nu naturen bjuder på. Och då har vi inte ens nått toppen på orkansäson­gen än.

Däremot så har de kraftiga monsunregn­en som pågår i Sydostasie­n inte alls fått den mediala uppmärksam­heten trots att de materiella skadorna är enorma och dödsantale­t uppgår uppemot minst 1200. I jämförelse har orkanen Irma i skrivande stund 11/9 krävt 27 dödsoffer och förmodlige­n är det mer intressant att följa om golfspelar­en Henrik Stenssons lyxvilla i Florida klarar smällen eller om barnen drunknar på en lerig bakgata i Nepal…

 ??  ??
 ?? PER-OLOF Nilsson
Månadens väder ??
PER-OLOF Nilsson Månadens väder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden