Hallands Nyheter

Ny utmaning för 70-årig klädjätte

Framgångss­agan om H&M hotas av handeln på nätet

-

För 70 år sedan slog den unge entreprenö­ren Erling Persson upp dörrarna till den lilla klädbutike­n ”Hennes” i Västerås. I dag finns över 4 500 H&m-butiker i 68 länder.

”Läge” har varit en stor del av framgångsr­eceptet – och är en stor utmaning inför framtiden när näthandeln tar mark.

– Erling Persson var ju affärsman och rätt framgångsr­ik redan innan, och var inte säker på att det här skulle funka. Men han tänkte att om det floppade i Västerås, då var det ingen som skulle märka det i Stockholm, säger Carina Gråbacke, docent vid Handelshög­skolan.

Det blev ingen flopp. Några år senare öppnades de första butikerna i Stockholm och på 1960talet inleddes H&M:S etablering utomlands. Till en början var inte skillnaden så stor från andra svenska konkurrent­er som Kappahl och Lindex. Men satsningen på ungdomssor­timent under 70talet gjorde att H&M började dra ifrån.

– Då visade de att de var annorlunda. Och namnet var nog lite annorlunda redan när de startade, att de döpte företaget till Hennes. Det är lite mer ”edgy” än Kappahl – som var Perolof Ahl som sålde kappor, berättar Carina Gråbacke, som skrivit boken ”Kläder, shopping och flärd” om den svenska modebransc­hens utveckling sedan andra världskrig­et.

Hon beskriver att H&M blev bra på snabbt mode, att kunna plocka upp vad som är populärt just för tillfället. – Men en väldigt stor andel av sortimente­t är väldigt trögrörlig­t, du kan köpa samma typ av svarta tröja i dag som du gjorde förra året. Så deras stapelvaro­r tillsamman­s med den här spetsen för dem som vill ha den senaste partytoppe­n är en nyckel till deras framgång.

Samtidigt har företaget kritiserat­s just för att kanske ”plocka upp” lite för mycket: alltså kopiera andra.

– Men jag anser att mode är kopiering. Du kopierar din väninna som du tycker har en stil som är inspireran­de och modeföreta­g kopierar på det här sättet också. Där tror jag H&M försökt vara väldigt noga så att de inte tränger in i någons äganderätt.

En annan stor förklaring till att företaget kunnat växa sig så stort är att man prioritera­t bra lägen för butikerna. Men vad spelar det för roll, när handeln flyttar till nätet? Den digitala utmaningen har varit tuffare än vad ledningen trott, säger Carina Gråbacke.

– De har lyckats lösa den här helt otroliga delen av rätt vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, mitt inne i en stad. Det är väldigt komplext. Men det verkar inte som de gjort det på samma sätt i ebutikerna. Läget som varit en sådan stark fördel hos dem kanske inte spelar lika stor roll nu när handeln förändras, säger hon.

Erika Nekham/tt

 ?? KÄLLA: H&M ??
KÄLLA: H&M
 ??  ?? Karl-johan Persson.
Karl-johan Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden