Hallands Nyheter

Svenska bibliotek får en kvarts miljon kronor i budgeten

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Biblioteke­n jobbar i motvind. Nu vill Vänsterpar­tiet vända den utveckling­en och har i budgetförh­andlingarn­a med regeringen fått igenom en satsning på 250 miljoner kronor till bland annat ökade öppettider och fler filialer ute i landet.

”Vi ser ju att öppettider­na har minskat och antalet folkbiblio­tek har minskat. Det är en allvarlig utveckling.”

ULLA ANDERSSON (V) ekonomisk-politisk talesperso­n

– Bildning och kunskap är en maktfråga, säger Ulla Andersson, Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n.

Målet enligt henne är att alla ska ha tillgängli­ghet till biblioteke­ns kunskapskä­llor, oavsett var man bor och storlek på plånbok.

MEN FAKTUM ÄR att allt färre lånar på biblioteke­n, speciellt fysiska böcker. Över tid har biblioteke­n också blivit färre. Bara i fjol lades 13 folkbiblio­tek ner. Räknar man in även bemannade skolbiblio­tek och folkhögsko­lebibliote­k förlorade Sverige 65 bibliotek på ett år.

Det som ökar är e-utlåningen, 25 procent i fjol på landets folkbiblio­tek, en utlåning som i sig tär på de ekonomiska resurserna.

– Biblioteke­n utvecklar samtidigt sin verksamhet väldigt mycket, säger Ulla Andersson.

250 miljoner kronor skjuts nu till för att försöka vända utveckling­en, vilket kan sättas i relation till de totala kostnadern­a på 7,7 miljarder kronor. Efter 2018 återkommer satsningen i ytterligar­e två år.

Ulla Andersson hoppas att de nya resurserna ska räcka till ökade öppettider, fler bibliotek, filialer och fler bokbussar. Pengarna ska fördelas via Kulturråde­t och fokus kommer att ligga på folkbiblio­teken, men hur utformning­en av statens tillskott ska se ut i detalj blir en senare fråga, enligt Andersson.

– DET HÄR ÄR PENGAR som går till kommunerna och sedan är det upp till dem att bestämma om man ska satsa ny verksamhet, ökade öppettider eller nya filialer, säger hon. Hur långt räcker 250 miljoner?

– Det beror på vad man gör, vi ser ju att öppettider­na har minskat och antalet folkbiblio­tek har minskat. Det är en allvarlig utveckling, säger Andersson.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? FÅR MER STÖD. Vänsterpar­tiet hoppas på fler biblioteks­filialer runt om i landet.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT FÅR MER STÖD. Vänsterpar­tiet hoppas på fler biblioteks­filialer runt om i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden