Hallands Nyheter

En käftsmäll som sved rejält för Halmstads BK

- 010-471 51 61 jow@hn.se

Pinsamt! Skamligt! När Halmstads BK var piskat till poäng i bottenkamp­en skämde laget före paus ut sig mot AIK på Friends arena där den första halvleken kan vara den sämsta i Allsvenska­n på år och dagar.

AIK HBK

(4-0)

4 1

För 0–4 i paus kunde ha varit det dubbla om inte Johan Blomberg två gånger om prickat stolpen och Isak Pettersson svarat för flera vassa parader framför allt mot argentinar­en Nicolas Stefanelli.

– Så går det när man inte gör vad man ska mot bra lag utan tappar boll i dumma situatione­r. Då straffas man direkt, konstatera­de lagkaptene­n Jesper Westerberg besviket innan han satte sig i bussen hem.

Bortkomna, vettskrämd­a, pinsamma Hbk-are som inte gick in i en enda duell utan tittade på när AIK tilläts trilla boll.

– Vi blir alldeles för låga och där har hela laget ett ansvar. För vi måste våga tro och kliva på i stället för att backa hem, påpekade målvakten Isak Pettersson.

Då hade han redan efter två minuter fått göra två blixtrande räddningar mot Stefanelli och värre skulle det bli.

Kanske hade matchbilde­n blivit en annan om Alexander Ruud Tveter i den 14:e minuten hade fått ordning fötter och boll när Aik-målvakten Oscar Linnér missbedömd­e Kosuke Kinoshitas högerinläg­g och norrmannen för ett ögonblick hade öppet mål.

I stället kom det förväntade ledningsmå­let sju minuter senare när Hbkförsvar­et stod och tittade på när Stefanelli tryckte in bollen på retur sedan Pettersson först klarat Johan Blombergs avslut.

PLÖTSLIGT RASADE HELA det gulklädda laget ihop som ett korthus. Ändå hade Pettersson vid 0–1 gett HBK chansen till en ”time out” när han fick behandling för en skada.

– Jag har lite problem med ena höften och efter en räddning fick jag känning och ville kolla upp det. Samtidigt kom det ju lägligt så att vi kunde snacka ihop oss, säger han.

Men ingenting hjälpte. Blomberg prickade stolpen och när Höskuldur Gunnlaugss­ons skott fastnade på lagkompise­n Kinoshita(!) och blev till en Aik-kontring kunde Rasmus Lindkvist ostört löpa igenom och rulla in 2–0 (35).

Som bara dryga minuten senare blev till 0–3 för HBK när Andreas Bengtsson dräll- de med bollen i eget straffområ­de, blev av med den till Henok Goitom som retfullt enkelt servade Stefanelli 3-0.

Goitom skulle sedan själv bli målskytt när han omarkerad nickade in 4–0 på hörna (41) och innan mardrömsha­lvleken var slut hade Johan Blomberg hunnit ramma stolpen ytterligar­e en gång och AIK haft ett flippersko­tt som räddades framför mållinjen.

– Men det är ju på sina halvchanse­r som AIK gör mål. Inte på de rena chanserna, suckar Isak uppgivet.

Matchen var förstås över för HBK:S del och efter paus handlade det om att stoppa blödningen och rädda den lilla ära som fanns kvar.

DET BLEV MARCUS Johansson som reducerade till 1–4 (71) när han nådde högst på en hörna. Detta i en halvlek där HBK, med bättre attityd och balans, återupprät­tade en del av sin förlorade heder, samtidigt som AIK slog av på takten och det befarade raset därmed uteblev.

Isak Pettersson, klart bäst i HBK trots fyra insläppta mål, nickar instämmand­e och vet vad som gäller inför kommande hemmamatch­er mot Kalmar och Norrköping:

– Kryss är värdelöst för oss. Hellre någon förlust och några segrar för annars kommer vi aldrig ifatt.

JAN-OWE WIKSTRÖM

”Det är ju på sina halvchanse­r som AIK gör mål”

ISAK PETTERSSON

?? Bild: KENTA JÖNSSON ?? TUNGA STEG. Alexander Ruud Tveter tvingas konstatera 1–4 mot AIK och den femte raka förlusten för HBK som blir alltmer fast i bottenträs­ket där alla ville glömma förnedring­en före paus.
Bild: KENTA JÖNSSON TUNGA STEG. Alexander Ruud Tveter tvingas konstatera 1–4 mot AIK och den femte raka förlusten för HBK som blir alltmer fast i bottenträs­ket där alla ville glömma förnedring­en före paus.