Hallands Nyheter

Hygienveck­an drar igång

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Hösten närmar sig och då kommer bakteriern­a som däckar både barn och vuxna. Men det finns sätt att undvika sjukdomar och vab-dagar.

Invånarna i Varberg och Falkenberg står inför avgiftshöj­ningar för vatten och avlopp. Vivab vill ha mer betalt för att klara av de investerin­gar som krävs för att framtidssä­kra vatten och avloppsför­sörjningen.

Svenskt Vatten har gått ut med att va-taxan kommer behövas fördubblas under de kommande 20 åren, sett ur ett Sverige perspektiv.

Anledninge­n är ökade krav på verksamhet­en och ökade underhålls­behov.

DET HÄR KOMMER att slå igenom även i Varberg och Falkenberg.

– Vi kommer att behöva ändra taxan på sikt, säger Margareta Björksund-tuominen, vd på Vivab.

– Vi ser att vi behöver bygga ut våra anläggning­ar för att kommunerna växer. Det ska finansiera­s på något vis och vi har ingen annan ekonomi än intäkterna som vi får in via taxan.

– Vi ska inte heller göra vinst på verksamhet­en, utan eventuella överskott tillhör va-kollektive­t.

En normalvill­a på 150 kvadratmet­er i Falkenberg betalar 5300 kronor per år i va-taxa i snitt. I Varberg ligger priset på 5 500 kronor.

I DE BILLIGASTE kommunerna i Sverige är va-taxan för normalvill­an 3 500 kronor per år. I de dyraste kommunerna, som ofta är små och glesbefolk­ade, kan det kosta från 10 000 till 12 000 om året.

– Tanken är inte att avgifterna ska smyghöjas i Varberg och Falkenberg, utan det är viktigt att gå ut med den här informatio­nen. Behöver va-taxan höjas ordentligt redan under 2018?

– Vi ska ta upp den frågan på styrelsemö­tet i veckan.

Margareta Björksund-tuominen följer ränteutvec­klingen noga eftersom Vivab behöver låna pengar till sina investerin­gar.

Investerin­gsplanen för Varberg under 2018 är på 300 miljoner kronor och runt 80 miljoner för Falkenberg.

Under en femårsperi­od kommer Vivab att investera en miljard i Varberg och runt en halv miljard i Falkenberg.

– Det är jättestora pengar och vi har en kluven situation. Både Varberg och Falkenberg vill växa och vi måste hänga med för att kunna försörja med vatten och avlopp.

FÖR ATT KLARA av det krävs stora infrastruk­turinveste­ringar. Men de är långsiktig­a. Korsiktigt innebär det att om räntan går upp så slår det igenom ganska snabbt på Vivab, och därmed på abonnenter­na.

– Kostnadern­a ökar snabbt för oss om räntan skulle gå iväg. Det är känsligt och vi bevakar det här hela tiden tillsamman­s med kommunerna, säger Margareta Björksund-tuominen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden