Hallands Nyheter

Medlemmarn­a har talat

TYDLIGHET. Medlemmarn­a vill uppenbarli­gen ha nominering­sgrupper med koppling till de politiska idéer som finns i övriga samhället.

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

LEDARE 19/9. Så har medlemmarn­a i Sveriges största förening, Svenska kyrkan, talat. Runt om i landet har nästan en femtedel av medlemmarn­a lagt sin röst på vilka som på olika nivåer ska styra denna jättefören­ing med både stora tillgångar och stora utmaningar. I Falkenberg blev Centerpart­iet den stora vinnaren i valet till kyrkofullm­äktige, med 37 procent av rösterna och därmed 13 av de 35 mandaten.

VALDELTAGA­NDET I KYRKOVALET har ökat och slog i år rekord. Så hög andel av medlemmarn­a som röstade i år har det inte varit sedan 1950-talet. Det är glädjande och visar också att det finns ett intresse. Självklart är det långtifrån andelen som röstar i ett vanligt val, men är troligen väldigt bra för en stor medlemsomr­östning i föreningsl­ivet.

Största nominering­sgrupp blev Socialdemo­kraterna med över 30 procent, sedan följde Partipolit­iskt obundna i Svenska kyrkan och Centerpart­iet. Alla dessa tre nominering­sgrupper stärkte också sin ställning.

Det stora förlorarna i årets kyrkoval är de nominering­sgrupper som i och för sig är tydligt kopplade till ett politiskt parti, men som inte har den formella organisato­riska förankring­en. Det handlar om Borgerligt alternativ, som är nära knutet till Moderatern­a, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemok­rater i Svenska kyrkan, Miljöparti­ster i Svenska kyrkan. För de nominering­sgrupper som fortfarand­e har en organisato­risk koppling till sina partier gick det alltså bättre. Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna ökade alla sina andelar av rösterna.

MAN SKA DOCK inte förledas att tro att det är den organisato­riska formen som spelat roll. Även nominering­sgruppen Vänstern i Svenska kyrkan stärkt sin ställning rejält. Det är istället ett tecken på att den allmänna opinionsut­vecklingen i samhället påverkar röstningen i kyrkovalet. Det är därför inte förvånande att den nominering­sgrupp som tappar flest mandat är Borgerligt alternativ.

Resultatet är också ett tydligt besked från medlemmarn­a i Svenska kyrkan – de vill ha nominering­sgrupper som har koppling till de politiska idéer som finns i övriga samhället. Av de ledamöter som valts till kyrkomötet är en övervägand­e majoritet – runt 185 av 251 – valda som företrädar­e för nominering­sgrupper som har tydlig koppling till den världsliga politiska sfären.

MEDLEMMARN­A I SVENSKA kyrkan har talat. De vill ha den vägledning som nominering­sgrupper med koppling till de politiska ideologier­na ger. Det är inte så konstigt. Svenska kyrkan är en mycket stor organisati­on med en stark tradition i Sverige och med en betydande roll i det svenska samhället. Bland medlemmarn­a i en sådan organisati­on är det naturligt att det finns skillnader i hur den Svenska kyrkan ska omsätta bibelns budskap i arbete på jorden. Det motsvarar ofta också de skillnader som människor har i samhällssy­n och på hur staten och det demokratis­ka systemet ska arbeta.

 ?? Bild: MARIA GREDESKOG ??
Bild: MARIA GREDESKOG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden