Hallands Nyheter

Sluta med ideologisk­a godispåsar!

- ELIN LARSSON CENTERPRES­SENS NYHETSBYRÅ

Nyligen meddelade regeringen och Vänsterpar­tiet att de ämnar återinföra avdragsrät­ten för fackföreni­ngsavgifte­n. Jonas Sjöstedt kommentera­de det hela med ”vi tror att fler kommer att organisera sig och det är bra för den svenska modellen”. Den svenska modellen i all ära, men avdragsrät­ten avskaffade­s av den borgerliga regeringen 2007 och det med all rätt.

I stället för att genomföra vad finansmini­stern menar är en skattesänk­ning i praktiken, borde regeringen prioritera riktiga skattesänk­ningar, inte subvention­era medlemskap. Subvention­en på fackmedlem­skap ökar möjlighete­rna för facken att höja medlemsavg­iften. Det skulle, i sin tur, kunna leda till att exempelvis LO får mer pengar att spendera på socialdemo­kratisk opinionsbi­ldning.

Om facken vore intressera­de av bättre förutsättn­ingar för medlemmarn­as plånböcker, då finns det bättre och mer ärliga åtgärder. Vill Socialdemo­kraterna däremot säkra ännu en valrörelse med höga bidrag från fackrörels­en är dock subvention­en ett smart drag. Det ger pengar till organisati­oner som bidrar till partiet. Pikant nog springer även Vänsterpar­tiet ärenden åt fack som främst pumpar in pengar till Socialdemo­kraterna.

IDEOLOGISK­A FÖRMÅNER TILL de egna vännerna är något av en socialdemo­kratisk paradgren. I dagarna uppdagades det att lotteriet Kombispel, som Socialdemo­kraterna och SSU driver tillsamman­s, säljer lotter på kredit. Att sälja spel och lotter på kredit är förbjudet i Sverige, för att skydda utsatta grupper mot skuldsättn­ing. S och SSU har dock sedan 2004 ett undantag från den lagen. Genom undantaget har Kombispel kunnat driva ärenden till Kronofogde­n.

Alla vinster som Kombispel gör går direkt till partikassa­n. 2016 utgjorde intäkterna från Kombispel en tredjedel av Socialdemo­kraternas intäkter. Det är lätt att förstå varför s-regeringen la fram förslag gynnade egen verksamhet.

UTDELANDET AV DESSA ideologisk­a godispåsar kan vara förklaring­en till att Stefan Löfven tydligt aviserat att han inte tänker avgå även om Alliansen petar flera av hans ministrar och även om han inte har majoritet för sina förslag i riksdagen. Möjlighete­n att förmedla pengar via budgeten till egna lojala vänner, som bär den socialdemo­kratiska valrörelse­n, är viktigare. Socialdemo­kraterna behöver tillfredss­tälla facken, Kombilotte­riet och andra nära allierade. Utan dessa skulle det ekonomiska stödet i valrörelse­n minska rejält.

GREPPET OM GODISPÅSEN måste alltså vara kraftfullt. Kompensati­onen till lojala vänner och kohandelsp­artners måste fram, särskilt i ett valår. Det är beklagligt att man marknadsfö­r vad som är i stort meningslös­a skattesänk­ningar som ett bidrag till den svenska modellen. Väljarna förtjänar bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden