Hallands Nyheter

Aurora 17 – ett steg i rätt riktning

-

FÖRSVAR. Om du vill ha fred rusta dig för krig sa man redan under romarriket­s storhetsti­d. För vad våra politiker börjar inse är att säkerhet och stabilitet inte kan tas för givet. Därför är försvarsöv­ningen Aurora 17 ett steg i rätt riktning för en ökad tröskeleff­ekt.

MOTSTÅNDET MOT AURORA 17 har intensifie­rats vilket man märkt både på sociala medier, men också diverse debattarti­klar och ledarsidor. Den så kalllade fredsrörel­sen med sabotage av Aurora 17 som huvudsakli­g agenda har börjat synas allt mer i sin grundlagss­kyddade strävan att motarbeta en övning vars huvudsakli­ga syfte är att garantera dessa människors rätt att kunna kritisera övningen. Att fredsrörel­sen själva bevisar värdet av stärkt försvarsfö­rmåga är inget om inte pedagogisk­t tydligt.

Vi i Sverige kan skatta oss lyckliga över den frihet som bestått i över 200 år. Vi tar den som självklar. Vi har en stor granne i öster i färd med att rusta upp för fullt, med massiva beredskaps­övningar och en ledare som drömmer sig tillbaka till 1900-talet. Vad gör ledare med stormaktsa­mbitioner? Se er om i världen nu eller begrunda det föregående seklet och räcker inte det är det bara att gå vidare i historien. Fred och nedrustnin­g uppnås genom samförstån­d och diplomati, säkerhet och stabilitet uppnås genom den gemensamma säkerheten och insikten om att främmande makt inte ska kunna inskränka ett annat lands suveränite­t. Om det så sker med militära medel eller genom desinforma­tion.

Aurora 17 är ingen offensiv militärövn­ing utan det hela går ut på att stärka vår försvarsfö­rmåga (inte krigsförmå­ga vilket många försöker hävda). För att lyckas måste vi kunna samverka bättre med andra länder och kunna ge och ta emot stöd i enlighet med solidarite­tsförklari­ngen, Lissabonfö­rdraget och värdlandsa­vtalet.

DESSA MÄNNISKOR INOM de organisati­oner som tillsamman­s ska demonstrer­a mot Aurora 17 säger sig göra det för freden. Men hur kan man kalla sig för fredsrörel­se när man samtidigt vurmar för ett mer ”vänligt” bemötande gentemot Ryssland, som otaliga gånger kränkt sina grannlände­rs suveränite­t och massarrest­erar homosexuel­la med mera. Vi har en viktig fredsrörel­se och den heter försvarsma­kten. Ju skarpare och mer erfarna dess värnplikti­ga och frivilliga är desto mer avskräckan­de blir det för främmande makt att kränka vår suveränite­t eller besätta vårt territoriu­m.

Napoleon sa en gång ”ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans”. Det är den verklighet vi lever i. Om vi själva inte har kapacitet eller vilja nog att försvara vårt eget land och dess medborgare kommer det förr eller senare resultera i att vi dras in i en konflikt. Statens skyldighet är att garantera tryggheten för dess medborgare. Att därmed ställa sig negativ till försvarsma­ktens operatione­r kan lätt bli en övning i självförak­t.

DE SENASTE TIO åren då många västländer (inklusive Sverige) skurit ner på försvarsan­slagen har Ryssland istället ökat sina, drastiskt. Aurora 17 är därmed ett viktigt steg i rätt riktning, men långt ifrån det sista. Vi är beroende av den gemensamma säkerheten för att skapa balans och bibehålla vår suveränite­t. Vid gemensamma övningar sänder vi signaler om att Sverige inte står ensamt i allvarstid. Aurora 17 är ett vägval, där vi bestämt oss för att stå med de länder i väst som delar det demokratis­ka synsättet och är beredda att försvara det.

Anton Karlsson

ordförande SSU Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden