Hallands Nyheter

Sjöströms har ändrat sig om Lorensberg

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

”Så här efteråt tycker jag att Lorensberg har blivit fint. Jag tycker att det blev jättefint!”

2008 protestera­de Sjöströms Fastighete­r mot Lorensberg som man befarade skulle bli en ”vägg” som tog bort havsutsikt­en. Nu vill man själva bygga högt – och vad gäller Lorensberg har man ändrat sig.

TONY SJÖSTRÖM Sjöströms Fastighete­r Varberg AB

När Lorensberg planerades för ungefär tio år sedan var Sjöströms Fastighete­r Varberg AB kritiskt. Bolaget ägde då det gulteglade hyreshuset på Sveagatan.

Tony Sjöström skrev till kommunen att de planerade husen skulle bli ”oacceptabe­lt höga”. ”De nya fastighete­rna känns som en ’vägg’ som reser sig mot himlen. Havsutsikt­en som i dag finns från vår fastighet kommer att försvinna. Då havsutsikt­en försvinner sjunker vår fastighets attraktivi­tet vilket gör att fastighets­värdet minskar”. Tony Sjöström var också kritisk till det ökande antalet bilar i området och att det kunde leda till mer buller och ökade luftförore­ningar.

DEN KRITIK SOM Sjöströms Fastighete­r Varberg AB framförde 2008 känns igen från den kritik som en del grannar framför i dag – mot det bygge som Sjöströms Fastighete­r Varberg AB tillsamman­s med Derome Förvaltnin­g AB nu vill göra på Snidaren.

– Jag tyckte så då men jag har ändrat mig totalt, säger Tony Sjöström om kritiken han hade 2008.

– 2008 var vi 56000 invånare i Varberg. Nu är vi 62000. 2030 beräknas vi vara 80 000. Vi måste bygga mycket mer i dag än vi gjorde tidigare. Och ska vi få till alla de bostäder som behövs måste vi bygga på höjden. Och här ser vi att vi kan hjälpa till med det.

– Så här efteråt tycker jag att Lorensberg har blivit fint. Jag tycker att det blev jättefint! Jag hade farhågor, men det blev fint.

Tony Sjöström säger att han respektera­r alla synpunkter som kommit in om det planerade bygget på Snidaren. Han säger att huset kommer bli snyggt och att det kommer finnas allt från ettor till femmor i huset. Om det blir bostadsrät­ter eller hyresrätte­r eller en mix av dem båda är inte bestämt.

De som bor i husen i dag ska erbjudas likvärdiga lägenheter inom Deromes bestånd. De som hyr med rivningsko­ntrakt omfattas inte av den överenskom­melsen.

I SAMRÅDET RIKTAS kritik mot att det blir en enda huskropp. Tony Sjöström säger att den ska varieras vad gäller fasadfärg och form och därför inte kommer uppfattas som särskilt stor.

– En stor anledning till att vi ritat som vi gjort är bullerkrav­en. Med en hel fasad mot Sveagatan klarar vi dem. Bryter man upp detta i flera hus kommer vi ha problem med bullerkrav­en. Vi har många ritningar, men det här är det bästa förslaget. Jag tycker att vi gjort ett jättebra förslag och jag är säker på att det här kommer bli fint, säger han.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VILL BYGGA. Tony Sjöström på Sjöströms Fastighete­r Varberg AB vid Sveagatan där det nya bygget planeras.
Bild: ANNIKA KARLBOM VILL BYGGA. Tony Sjöström på Sjöströms Fastighete­r Varberg AB vid Sveagatan där det nya bygget planeras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden