Hallands Nyheter

SD kom in i sex av sju församling­ar

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Sverigedem­okraterna fick minst antal röster i alla val till kyrkofullm­äktige, men fick ändå in samtliga åtta kandidater, i sex av sju församling­ar.

Deltagande­t i valet till kyrkofullm­äktige ökade överallt i kommunen, till 18,4 procent. Och alla grupper som hade egen majoritet behåller makten.

Största skillnaden jämfört med valet 2013 blev att åtta Sverigedem­okrater sitter med i sex kyrkofullm­äktige.

– Jag är mycket nöjd över valresulta­tet. Vi är den nominering­sgrupp som ökar mest, säger Johanna Palmelid, som preliminär­t ser ut att komma in även i Stiftsfull­mäktige (Göteborg) och i Kyrkomötet (nationell). De lokala grupperna, exempelvis i Veddige-kungsäter där du blev invald, kan väl ignorera en eller två Sverigedem­okrater och köra på precis som tidigare?

– Jag hoppas att övriga företrädar­e är öppna för goda förslag och idéer oavsett om de kommer ifrån en sverigedem­okrat eller annan företrädar­e, svarar Palmelid.

ÖKNINGEN I VALDELTAGA­NDE beror möjligen på SD:S satsning, som även kan ha lockat fler ”soffliggar­e” att rösta mot partiet. Totalt fick Sverigedem­okraterna 8,6 procent (516 röster) i de församling­ar man hade kandidater, att jämföra med 12,9 procent i riksdagsva­let 2014 och närmare 20 procent i vissa opinionsun­dersökning­ar.

– Eftersom vi är ett av de partier med lägst andel kvarvarand­e medlemmar i Svenska kyrkan, så är valresulta­tet bra, tycker Johanna Palmelid, som tippar att SD sammanlagt * * i hela valet fördubblar sitt röstantal till över 80 000.

HUR LITET SD är i kyrkovalet i Varberg framgår när man jämför med de lokala grupperna som behåller 18–23 mandat och bara tappar ett eller två. Sverigedem­okraterna fick i hela kommunen bara lika många röster som Värö-stråvalla församling­s samlingsli­sta och Kyrklig gemenskap i Himledalen församling.

SD fick klart färre röster totalt än Kyrkans Väl i Lindberga församling och Samlingsli­sta för Veddigekun­gsäters församling.

Även de två dominerand­e grupperna i den största församling­en, Varbergs, fick fler röster än hela SD: Socialdemo­kraterna och Församling­slistan, som båda behåller sina 9 mandat. Där tappade Fisk (Fria Liberaler i Svenska kyrkan) och Borgerligt alternativ var sitt mandat till Sverigedem­okraterna.

I Tvååkers pastorat blev det också bara små förändring­ar jämfört med valet 2013 (se faktaruta) förutom att Sverigedem­okraterna fick in sin enda kandidat.

I BÅDE VÄRÖ–STRÅVALLA församling och Himledalen­s församling räckte Sd-rösterna till två mandat, men eftersom partiet bara har en kandidat där blir det en tom stol i kyrkofullm­äktige.

SD kandiderad­e överallt utom i Träslövs församling där det före valet var klart att Kyrkans väl skulle få alla röster till kyrkofullm­äktige.

Även i Löftadalen­s pastorat, norr om kommungrän­sen, kom SD in i kyrkofullm­äktige genom att med 9,3 procent av rösterna ta två av Kyrkans Vänners nio mandat. Störst även i år blev Framtidens kyrka med 61,4 procent och 16 mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden