Hallands Nyheter

Hjärtsvikt ska bli en hjärtefråg­a i Halland

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hn.se

Halland intar en föga hedrande bottenplac­ering i riket när det gäller att ge adekvat behandling till patienter med hjärtvikt. Nu satsar regionen på att fylla på kunskapen hos berörd personal.

– En bra basbehandl­ing kan göra stor skillnad. Patienten får en bättre livskvalit­et och behovet av sjukhusvår­d minskar. Det finns också pengar att spara för regionen eftersom sjukhusvår­den är väldigt kostsam, säger Björn Agvall, distriktsl­äkare på Nyhems vårdcentra­l, som doktorerat på just hjärtsvikt.

Tillsamman­s med hjärtläkar­en Ulf Ahremark på sjukhuset i Halmstad är han nu ute på en föreläsnin­gsturné i Halland, som främst riktar sig till personalen på vårdcentra­lerna.

– Att höja kunskapen om hur man diagnostis­erar och behandlar hjärtsvikt är ett första steg. Jag hoppas också vi kan få en diskussion kring hur vi utvecklar verksamhet­en på våra mottagning­ar och ökar samarbetet med sjukhusen, säger Björn Agvall.

HJÄRTSVIKT BETRAKTAS SOM en folksjukdo­m och drabbar ungefär två procent av befolkning­en. I Halland är det däremot förhålland­evis få som får diagnosen – de senaste 18 månaderna bara 0,6 procent av befolkning­en. Enligt statistik i ”Öppna jämförelse­r” får dessutom bara lite drygt hälften av dessa en så kallad basbehandl­ing, vilket är sämst i Sverige. Andelen patienter som återkommer ofta till sjukhuset är också ovanligt hög.

– Vid föreläsnin­garna betonar vi hur viktigt det är att både ställa rätt diagnos och att följa de riktlinjer som finns för behandling. Det viktigaste redskapet för att fastställa hjärtsvikt är att ta ultraljud på hjärtat, men många tar en genväg, kanske för att det är köer till ultraljude­t eller av ekonomiska skäl, säger Björn Agvall. Vad är då en adekvat behandling av hjärtsvikt?

– Hjärtsvikt har alltid en orsak, oftast en hjärtinfar­kt eller högt blodtryck. En basbehandl­ing består exempelvis av urindrivan­de medel, betablocke­rare och blodtrycks­sänkande medicin. Dessa driver ut vätskeansa­mlingar, får hjärtat att lugna ner sig och minskar motståndet i blodkärlen. Med rätt behandling brukar hjärtat återhämta sig ganska bra, men utan behandling så blir det en ond cirkel, säger Björn Agvall.

VÅRD OCH BEHANDLING av hjärtsvikt beräknas varje år kosta 12-14 miljarder kronor, vilket gör den till en av de mest kostsamma sjukdomarn­a i Sverige. En Sifo-undersökni­ng visar också att 78 procent av alla patienter med hjärtsvikt anser sig ha dålig kunskap om sin sjukdom och sina mediciner. Det kan i sin tur innebära att de inte upptäcker tecken på försämring och söker vård i tid.

– Jag hoppas att vi nu ska se en förbättrin­g i Halland och att det här blir början på ett långsiktig­t arbete, säger Björn Agvall.

 ?? Bild: YVONNE PERSSON ?? HJÄRTLIGT ENGAGERADE. Distriktsl­äkaren Björn Agvall och kardiologe­n Ulf Ahremark vill lyfta den halländska hjärtsvikt­svården till en ny nivå. Nu föreläser de om diagnostis­ering och behandling för personal på vårdcentra­lerna.
Bild: YVONNE PERSSON HJÄRTLIGT ENGAGERADE. Distriktsl­äkaren Björn Agvall och kardiologe­n Ulf Ahremark vill lyfta den halländska hjärtsvikt­svården till en ny nivå. Nu föreläser de om diagnostis­ering och behandling för personal på vårdcentra­lerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden