Hallands Nyheter

C blev störst i kyrkovalet

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Centerpart­iet blev vinnare i valet till kyrkofullm­äktige i Falkenberg­s pastorat och knep 37 procent av rösterna.

Falkenberg­s pastorat är en nybildad sammanslag­ning av församling­arna i Falkenberg med omnejd, så det finns inga egentliga jämförelse­siffror. Men senast var Socialdemo­kraterna störst i Falkenberg-skrea, medan opolitiska samlingsli­stor i regel varit de enda alternativ­en i valet till de mindre församling­arnas fullmäktig­e.

– Ett ganska väntat resultat, i och med att Centerpart­iet varit starkt och funnits med bakom samlingsli­storna på landsbygde­n, säger Bo Weiland, förstanamn för opolitiska Kyrkans vänner som får räknas som en av valets stora förlorare.

KYRKANS VÄNNER GICK från närmare 30 procent i Falkenberg-skrea i förra valet till 13,8 procent i år i det större Falkenberg­s pastorat.

Centerpart­iet blir alltså störst i kyrkopolit­iken i Falkenberg­s kommun (samt Torups församling som också ingår i det nya pastoratet). Därefter placerar sig Socialdemo­kraterna med 28,7 procent av rösterna.

– Det tråkiga för kyrkan generellt är att de etablerade politiska partierna går framåt. Vi vill ju få bort partipolit­iken i kyrkan. Lokalt är annars den viktigaste frågan att församling­sråden får bestämma om verksamhet­en, säger Sven-erik Dahlberg i Frimodig kyrka som med 7,2 procent av rösterna tar plats i fullmäktig­e för första gången.

ATT JUST DE lokala församling­sråden ska få mer att säga till om, som motvikt till ett centralise­rat storpastor­at, är dock ingen stridsfråg­a. Där finns en bred enighet.

Valdeltaga­ndet var 17,6 procent, högre än närmast tidigare val. 4 600 av totalt drygt 26 000 röstberätt­igade kyrkomedle­mmar i Falkenberg­s pastorat gav sin röst.

Så här blir den preliminär­a mandatförd­elningen i kyrkofullm­äktige:

Centerpart­iet: 13 mandat.

Socialdemo­kraterna: 10 mandat.

Kyrkans vänner:

Borgerligt alternativ: mandat

Frimodig kyrka:

Kristdemok­rater i Svenska kyrkan: 1 mandat.

Sverigedem­okraterna ställde inte upp i Falkenberg.

HÅKAN BERGSTRÖM 5 mandat. 3 3 mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden