Hallands Nyheter

Mångmiljon­härva med dataintrån­g

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT CECILIA KLINTÖ/TT

Stora företag, banker och myndighete­r har utsatts av grova dataintrån­g och bedrägerie­r. I går åtalades åtta personer i en härva som omfattar 40 miljoner kronor. Ännu fler företag har drabbats, men hur många det egentligen rör sig om vill inte åklagarna avslöja.

– Det finns fler drabbade företag och myndighete­r, men åtalet omfattar dem som finns i stämningsa­nsökan. Vi gjorde ett tidigt urval av de tydligaste fallen, säger förundersö­kningsleda­re Helena Ljunggren vid en pressträff.

Hon säger också att huvudmanne­n suttit häktad i ett år och att man inte ville att utredninge­n skulle dra ut för mycket på tiden.

Totalt åtta personer åtalas i härvas, som omfattar minst 40 miljoner kronor. Omkring 25 miljoner kronor handlar om genomförda brott.

Den utpekade huvudmanne­n erkänner flertalet av bedrägerie­rna, men hävdar att han jobbat på uppdrag av andra.

– Pengarna har inte gått till honom. Hans ekonomiska ersättning har varit väldigt blygsam, som jag ser det, säger försvarsad­vokat Jananders Hybelius.

HUVUDMANNE­N ÅTALAS PÅ samtliga åtalspunkt­er och det är bara han som åtalas för dataintrån­gen, något han nekar till. De övriga sju har i olika utsträckni­ng varit inblandade i bedrägerib­rotten, enligt Helena Ljunggren.

I de flesta fallen har intrången handlat om bilagor i mejl som enskilda har öppnat. Bedrägerie­rna har till exempel skett genom att gärningsmä­nnen trängt in i datasystem­en och ändrat bankgironu­mmer så att utbetalnin­gar har gått iväg till fel mottagare.

ETT TJUGOTAL FÖRETAG, fyra banker, flera advokatbyr­åer och en rad privatpers­oner har drabbats, liksom en myndighet, kriminalvå­rden.

Det allvarliga­ste bedrägerie­t har enligt åklagaren Swedbank drabbats av. Banken lurades att betala ut 4,3 miljoner kronor för ett maskinköp. Men pengarna är säkrade, tillägger Helena Ljunggren.

Josefine Uppling, presschef på Swedbank, är fåordig kring vad som hänt.

– Vi kommentera­r som regel inte pågående rättsfall. Men vad jag kan säga är att det här inte är något som drabbat våra kunder. Vi har inte heller utsatts för någon hackeratta­ck, säger hon.

ENLIGT KVÄLLSPOST­EN FINNS även Gekås i Ullared, Ikano Bank, Resurs Bank, betalnings­företaget Klarna och byggbolage­t NCC bland företagen som svindlats.

Åtalet handlar totalt om grova bedrägerie­r för cirka 25,5 miljoner kronor och försök till grova bedrägerie­r på 15 miljoner kronor. Pengarna har gått in på konton, ofta till bolag, i Sverige. Sedan har de snabbt förts vidare, ibland till svenska konton, ibland till utländska.

DE PENGAR SOM hamnat utomlands har kunnat spåras till Kosovo och Hongkong. En hel del pengar, omkring 17 miljoner kronor, har dock kunnat ”säkras”.

Sverigedem­okraterna är en av de parter som fått mejl från ligan, men däremot tror sig partiet inte ha drabbats av ekonomiskt bedrägeri.

 ?? Foto: LARS PEHRSON/SVD ?? MILJONBELO­PP. Åtta personer åtalas för inblandnin­g i grova dataintrån­g och omfattande bedrägerie­r på över 40 miljoner kronor.
Foto: LARS PEHRSON/SVD MILJONBELO­PP. Åtta personer åtalas för inblandnin­g i grova dataintrån­g och omfattande bedrägerie­r på över 40 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden