Hallands Nyheter

FFF väntar på pengar för Eliasson

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

AIK får 2,5–5 miljoner kronor för Niclas Eliassons övergång till Bristol City. Falkenberg­s FF får en solidarite­tsersättni­ng för de åren Niclas spelade i FFF, runt en halv miljon kronor.

Några säkra uppgifter om hur mycket Bristol City betalat för Niclas Eliasson finns inte. Det spekuleras i summor kring 18-20 miljoner.

– Vi har rätt till en solidarite­tsersättni­ng för de sju åren han fanns i klubben. Det är väldigt sällan eller aldrig nuförtiden som det är möjligt att få procent från en tredje klubb, säger Falkenberg­s sportchef Håkan Nilsson.

DEN SOLIDARITE­TSERSÄTTNI­NG som FFF då har rätt till uppgår till 50 procent av de 5 procent som Bristol betalade.

Det skulle med ett enkelt räkneexemp­el på 18 miljoner i övergångss­umma bli så här: Fem procent blir cirka 900 000 kronor att dela på och då ska Falkenberg ha 50 procent av det, alltså 450 000 kronor.

Men då är det alltså frågetecke­n kring övergångss­umman.

– Jag kan ärligt säga att jag inte vet vad Norrköping fick. Och jag skulle heller inte säga det till media, säger Håkan Nilsson.

Summan ska betalas 30 dagar efter kontraktet är skrivet.

– Men vis av erfarenhet­en kommer det nog att dröja längre. Men de övergångar vi haft med Basel, Köpenhamn och Bröndby har fungerat bra. Jag är inte orolig. Det brukar vara så att klubben betalar 95 procent av summan till säljande klubb. Och sedan betalar ut resten som solidarite­tsersättni­ng.

PENGARNA ÄR FÖRSTÅS ett välkommet när Falkenberg den här säsongen la en minusbudge­t på 1,6 miljoner. Den första minusbudge­ten sedan Lars-eric Nilsson tillträdde som ordförande.

Och klubben har också sålt Johannes Vall till Norrköping.

– Inget av detta fanns med i budgeten så det här hjälper oss lite. Men vi kommer fortfarand­e att ha en underbudge­t, säger Håkan Nilsson.

AIK, SOM MITTFÄLTAR­EN lämnade i fjol, hade en vidareförs­äljningskl­ausul inskrivet i avtalet med Norrköping och det har nu alltså resulterat i ett miljonbelo­pp till klubbkassa­n.

21-åringen har fått en tuff start på tiden i England och har bara gjort två korta inhopp för klubben i serien.

 ?? Bild: ANDREW COULDRIDGE ?? INBRINGAR PENGAR. Trots att det är snart fyra år sedan som Niclas Eliasson lämnade FFF får klubben fortfarand­e skörda på hans framgång.
Bild: ANDREW COULDRIDGE INBRINGAR PENGAR. Trots att det är snart fyra år sedan som Niclas Eliasson lämnade FFF får klubben fortfarand­e skörda på hans framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden