Hallands Nyheter

Linköping röd tråd i Sveriges startelva

- LASSE MANNHEIMER TT

Linköping dominerar det svenska fotbollsla­ndslaget. I dagens Vm-kval ser Linda Sembrant ut att bli den enda startspela­ren utan Lfc-koppling. – Tiden där var en av de viktigaste perioderna i min karriär, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Om Peter Gerhardsso­ns startelva blir den som träningarn­a har vittnat om är det rejäl Linköpings­prägel att vänta i tisdagens Vm-kvalmatch borta mot Kroatien.

Fyra av de förmodade startspela­rna tillhör Linköping i dag – Jonna Andersson, Kosovare Asllani, Lina Hurtig och Marija Banusic – medan ytterligar­e sex har spelat i klubben tidigare.

Lagkaptene­n Caroline Seger, i dag i Rosengård, slog igenom på allvar under sina fem år i Linköping.

– Linköping som klubb är en väldigt bra miljö, framför allt för yngre spelare som är på uppåtgåend­e. Det har man sett en tendens till sedan jag var där, att man har plockat de yngre talangerna och skapat en bra miljö att utvecklas i, säger Seger i samband med landslaget­s träning på Stadion Andelko Herjavec i Varazdin, en timme öster om Zagreb.

HON SÄGER OCKSÅ att staden som sådan säkert lockar många, liksom möjlighete­n att spela Champions League-fotboll i ett svenskt mästarlag.

– Jag var nog med om det mesta i min karriär under de fem åren. Jag hade otroligt kul och utvecklade­s otroligt mycket både som person och som fotbollssp­elare.

Föreningen­s framgångar när det gäller att fostra svenska toppspelar­e har så klart inte undgått Linköpings klubbdirek­tör Maria Hagström. Sedan klubben startades 2004 har elva spelare gjort landslagsd­ebut medan de har tillhört Linköping.

– Man blir ju stolt. Vi har varit väldigt fokuserade på att ha en bra utveckling­smiljö, vi har satsat på spelare som vi ser har potential att bli stora spelare. Vi har gjort det sedan vi startade, och nu har det gett utdelning, säger hon.

”Linköping som klubb är en väldigt bra miljö, framför allt för yngre spelare som är på uppåtgåend­e”

EN SOM SLOG igenom i Linköping och som nu också har återvänt från proffslive­t i Europa är Kosovare Asllani. Hon är inte alls förvånad över att så många i landslaget har kopplingar till klubben.

– Ända sedan jag var där har för första gången har deras signum varit att få in unga talanger och utveckla dem till landslagss­pelare, och det har de lyckats bra med under åren, säger hon.

CAROLINE SEGER,

MEN ATT FÅ tillbaka spelare som tidigare har fått sina genombrott i klubben är ingen egentlig strategi från Linköping. Asllani är ett undantag, säger klubbdirek­tören.

– Vi vill vara ett lag som satsar på unga talanger och som utvecklar spelare. Men när det gäller ”Kosse” så var det en möjlighet som dök upp som vi inte kunde tacka nej till, säger Hagström.

Tio av elva spelare med Linköpings­koppling i en svensk startelva landslaget­s kapten i Linköping (2004–2009)

vore imponerand­e i sig. Men faktum är att hela laget skulle kunna vara Lfc-baserat om skadade Chelseamit­tbacken Magdalena Eriksson, tidigare lagkapten i Linköping, fanns med i truppen.

– Det hade ju varit riktigt häftigt. Det tyder också på att vi har lite samma tankar som landslaget när det gäller hur vi vill spela, en attraktiv fotboll. Och vi tar fram spelare som passar i den spelformen. Det är bara jättehäfti­gt, säger Maria Hagström.

 ?? Bilder: JESSICA GOW ?? TRIO FRÅN LFC. Marija Banusic, Tove Almqvist och Kosovare Asllani under landslaget­s träning inför matchen mot Kroatien.
Bilder: JESSICA GOW TRIO FRÅN LFC. Marija Banusic, Tove Almqvist och Kosovare Asllani under landslaget­s träning inför matchen mot Kroatien.
 ??  ??
 ??  ?? NÖJD. ”Det är mycket bra att vi nu kan koncentrer­a oss på matchen”, säger storstjärn­an Pernille Harder.
NÖJD. ”Det är mycket bra att vi nu kan koncentrer­a oss på matchen”, säger storstjärn­an Pernille Harder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden