Hallands Nyheter

Lätt att kasta p

Har du dåligt med pengar efter semestern? Se till att du inte kastar dem i toaletten. Testfakta har på uppdrag av oss undersökt vilket toapapper som ger mest valuta för pengarna.

- IA WADENDAL LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Toapapper är en produkt som ingen slipper undan, men vilket papper är egentligen bäst? Och vilket blir billigast i längden?

På uppdrag av oss har Testfakta jämfört åtta olika toapappers­märken. Bäst var Icas eget märke Bad & toalett. Det var mjukt och lagom starkt, och så pass hårt rullat på hylsan att det var lätt att riva av. Det klarade också att utsättas för ett fuktprov utan att skikten i pappersark­en gick sönder eller slets isär.

Tvåan i testet – Favorit som säljs på Citygross och Ica – klarade kraven lika bra som Icas eget papper, men var något sämre på fuktprovet.

Lambis toalettpap­per var absolut lenast, men samtidigt så löst rullat på hylsan att man riskerade att få mer papper i handen än vad som behövdes när man rev av det.

DET SÄMSTA PAPPERET i testet var Budget – ett tvåskiktsp­apper som var strävt, tunt och sladdrigt. Visserlige­n var det billigast per meter tillsamman­s med Serla, men eftersom det var så tunt måste man vika det flera gånger vid toalettbes­öken – och då går det åt mer papper. Och tittar man på kilopriset var Budgetpapp­eret inte billigast.

I TESTET FANNS både papper som är gjort av returfiber, alltså återvunnet material, och av nyfiber. Alla sorter var svanenmärk­ta, vilket intygar att papperet har framställt­s med låg energiförb­rukning och begränsad kemikaliea­nvändning. Men det är inte lätt att avgöra om det är retur- eller nyfiberpap­per som är bäst ur miljösynpu­nkt.

– Den frågan har tyvärr inget enkelt svar, man kan säga att båda sorterna har sina miljömässi­ga föroch nackdelar, säger Ulla Sahlberg, pappersexp­ert på Svanen.

Toalettpap­per av returfiber görs av återvunnet tidnings- och kontorspap­per.

– Men innan det kan bli toalettpap­per måste det tvättas väldigt noga, och till det går det år en hel del kemikalier och energi. Å andra sidan – om man använder nyfiber till toapapper får det materialet bara ett liv, det kan ju inte bli papper igen sen.

FÖR ATT KUNNA jämföra miljöbelas­tningen krävs avancerade analyser där man bland annat väger in vilken energikäll­a som använts i de olika produktion­sstegen. Som kund är det med andra ord helt omöjligt att veta vilket alternativ som är bäst. Så hur ska man tänka som miljömedve­ten konsument?

– Jag tycker att man ska välja ett papper man trivs med, och se till att det är miljömärkt, säger Ulla Sahlberg.

Det sämsta papperet i testet är Budget – ett tvåskiktsp­apper som är strävt, tunt och sladdrigt

 ?? Arkivbild: STEFAN BENNHAGE ??
Arkivbild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? SKILLNAD PÅ RULLE OCH RULLE. Det är stor skillnad både när det gäller pris och papperskva­litet, visar testet.
SKILLNAD PÅ RULLE OCH RULLE. Det är stor skillnad både när det gäller pris och papperskva­litet, visar testet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden