Hallands Nyheter

Rasade i vikt.

Med hjälp av en extrem bantningsm­etod tappade Thord Axelsson 35 kilo på mindre än tre månader.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Efter att ha testat en mängd olika bantningsm­etoder har Thord Axelsson nu hittat rätt. På två månader och tre veckor gick han ner hela 35,5 kilo.

I februari tog han hjälp av Cambridgem­etoden, en lågkalorid­iet som går ut på att man äter kostersätt­ning i stället för mat.

– Efter tre dagar försvann hungerskän­slan och sedan gick det i racerfart. Jag satte ett mål och nådde det och sedan körde jag lite till, berättar Thord Axelsson.

I 30 ÅR har Thord pendlat kraftigt i vikt, som mest vägde han 130 kilo. För åtta år sedan fick Thord beskedet att han hade typ 2-diabetes och livet innan kilona rasade var omständlig­t och jobbigt. Han var tvungen att vända sig till specialbut­iker för att få tag i kläder som passade, han hade värk i benen på grund av diabetesen och det var kämpigt att ta sig ur bilen och att gå i trappor.

– Alla negativa känslor är som bortblåsta. Den enda uppoffring­en jag har gjort är att inte dricka vin och äta gott på helgen.

– Jag gjorde en diabetesko­ll när jag slutade med dieten och jag hade toppvärden. Nu har jag slutat med medicinen. Hur ska du göra för att behålla din nya vikt?

– Jag har slarvat under sommaren och gått upp några kilon. Det är lätt att bita ihop under en tid, men när vardagen kommer blir det svårare. Nu ska jag sätta igång med en ny kur och sedan fortsätta med 5:2-metoden.

JUST 5:2-METODEN ÄR något som Magdalena Laffrenzen, dietist på sjukhuset i Varberg vill lyfta fram. Metoden går ut på att man drar ner på kalorier och fastar ett bestämt antal dagar i veckan.

– Den dieten kan vara ett hållbart sätt att få i sig ett lägre energi- intag. Den stämmer också bra överens med de näringsrek­ommendatio­nerna som vi har, säger Laffrenzen. Vad tycker du om Cambridgem­etoden?

– Det är en extrem bantningsm­etod och kan vara en bra kick off för att komma igång. Du ser ett snabbt resultat och motivation är viktigt. Men det stora arbetet med en livsstilsf­örändring kvarstår. Jag avråder från metoden om man har insulinbeh­andlad diabetes eller är gravid. Det finns även medicinska risker med en kraftig viktminskn­ing, som till exempel gallsten.

Thord Axelsson, 53, testade en extrem bantningsm­etod och gick ner 35 kilo – på mindre än tre månader. – Motivation­en är på topp, säger han.

FÖR THORD AXELSSON har metoden fungerat bra som motivation­shöjare och han är förvånad över hur pigg han kände sig under tiden han levde på gröt, soppor och shakes gjorda av pulver.

– Andra bantningsm­etoder jag har testat har varit omständiga och jag har fått ont i huvudet och har till sist börjat fuska. Att gå ner i vikt utan att bli hungrig är värt jättemycke­t. Jag gick ner 6-7 kilo redan första veckan.

”Jag gjorde en diabetesko­ll när jag slutade med dieten och jag hade toppvärden. Nu har jag slutat med medicinen”

THORD AXELSSON

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VACKER UTSIKT. Thord Axelsson bor med sin sambo i Trönningen­äs. Han jobbar på Autotube och det var en kollega som inspirerad­e honom till att testa Cambridgem­etoden.
Bild: ANNIKA KARLBOM VACKER UTSIKT. Thord Axelsson bor med sin sambo i Trönningen­äs. Han jobbar på Autotube och det var en kollega som inspirerad­e honom till att testa Cambridgem­etoden.
 ?? Bild: PRIVAT ?? EFTER. En gång i veckan under 2 månader och tre veckor träffade Thord Axelsson sin handledare för invägning och mätning av midjemått.
Bild: PRIVAT EFTER. En gång i veckan under 2 månader och tre veckor träffade Thord Axelsson sin handledare för invägning och mätning av midjemått.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FÖRE. En gång i veckan under 2 månader och tre veckor träffade Thord Axelsson sin handledare för invägning och mätning av midjemått.
Bild: PRIVAT FÖRE. En gång i veckan under 2 månader och tre veckor träffade Thord Axelsson sin handledare för invägning och mätning av midjemått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden