Hallands Nyheter

Dyrare vatten.

”Vi kommer att behöva ändra taxan på sikt”, säger Margareta Björksund-tuominen, vd på Vivab.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Sommarledi­gheten är över och vi närmar oss hösten. Då smäller ofta sjukperiod­en till för de som har barn på förskolan.

Förkylning­ar, magsjukor, springmask, svinkoppor och löss är några vanliga inslag som drabbar förskoleba­rnen.

– Tre, fyra veckor efter starten börjar de vanliga förkylning­arna komma som ett brev på posten, säger Mats Erntell, smittskydd­söverläkar­e på Hallands sjukhus. Vad beror det på?

– Barnen är mer inomhus, kontaktern­a ökar och då har olika virus möjlighet att sprida sig. Men naturen måste ha sin gång, vanliga virus sprids och vi kan inte rå på det, säger Mats Erntell.

Men det finns så klart olika knep för att undvika allt för många sjukdagar under hösten.

För att göra personal, föräldrar och barn uppmärksam­ma på smittsprid­ningen pågår en så kalllad hygienveck­a med start den 18 september.

DET ÄR hygiensjuk­sköterska i förskolan (Hyfs) i Västra Götalandsr­egionen som ligger bakom kampanjen.

Framför allt trycker man på god handhygien.

Man uppmanar barn att tvätta händerna när man kommer till förskolan, i samband med måltider, fruktstund, toabesök och när man kommer hem.

– Det är bra för personal, föräldrar och barn att ha sådana här utbildning­ar. Man minimerar riskerna, menar Mats Erntell.

MEN BARA TVÅ kommuner i Halland har anslutit sig till hygienveck­an – Hylte och Kungsbacka. Den senare kommunen har arbetat med Hyfs i flera år.

– Vi använder oss av deras material. Men det handlar inte bara om en vecka utan det är ett progressiv­t

pågående arbete. Alla förskolor har rutiner och de bearbetas hela tiden, säger Jens Alderblad, utveckling­sledare i för- och grundskola i Kungsbacka kommun.

VARBERGS KOMMUN HAR inte hakat på Hyfs hygienveck­a. Men Agneta Svenberg, chef förskoleve­rksamhet, försäkrar att kommunens förskolor vet hur man på bästa sätt förebygger sjukdomarn­a.

– Det finns rutiner hur vi ska tänka. Till exempel anslag om att tvätta händerna med handsprit och informatio­n hur länge man ska vara hemma vid magsjuka med mera, säger hon.

 ??  ?? SJUKT. Många barn riskerar att bli sjuka efter några veckor på förskola. Det finns sätt att hålla dem friska.
SJUKT. Många barn riskerar att bli sjuka efter några veckor på förskola. Det finns sätt att hålla dem friska.
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden