Hallands Nyheter

Kommunens löfte till Frostlund

LEDARSKAPS­PROBLEM: Prislappen på 2,7 miljoner kronor för att få bort Jörgen Frostlund kunde ha blivit dyrare. Enligt källor till HN sattes ett pris på historiebe­skrivninge­n bakom slutna dörrar.

- STÄNGER. HEBERG K Stj – Vi ligger fö och borde h Heberg för a säger Patrik re i höst lägg l’ecurie vid L Petter Tarenius 010-471 52 46 ∙ petter.tarenius@hn.se

Arbetsmilj­öproblem kopplade till Jörgen Frostlunds ledarskap. Så lyder den tyngst vägande, formella anledninge­n till att skolchefen akut löstes ut för 2,7 miljoner skattekron­or. Men det kunde ha blivit ännu dyrare, enligt källor till HN. Bakom slutna dörrar sattes ett pris på historiesk­rivningen.

”Det här är en stor och komplex fråga. Vi har ett arbetsgiva­ransvar när det händer något sådant här. Det tror jag att många människor känner respekt inför och det här var helt nödvändigt” MARI-LOUISE WERNERSSON (C)

kommunråd

”Vi ser olika på Falkenberg­s utveckling”. De officiella förklaring­arnas torftighet till varför skolchef Jörgen Frostlund fick lämna sitt uppdrag med mycket kort varsel har hittills gett upphov till fler frågor, rykten och spekulatio­ner än konkreta svar. De som betalar notan på 2,7 miljoner kronor, Falkenberg­s skattebeta­lare, förtjänar en rimligare och mer detaljerad förklaring anser många personer med insyn i fallet som HN har varit i kontakt med.

HN HAR SEDAN beskedet försökt att skapa en tydligare bild av händelsefö­rloppet. Få satt med vid mötet men i takt med att informatio­nen har spridits har också de formella skälen trätt fram allt tydligare.

Det tyngst vägande formella skälet handlar om arbetsmilj­öproblem kopplade till Frostlunds ledarskap. Det ska ha gått så långt att vissa tjänstemän inte längre vågade ha enskilda möten med den förre skolchefen. Härskartek­nik, högljudda diskussion­er och en ovilja att acceptera andras åsikter ska vara en del av problemen, enligt de källor som HN pratat med. Signalerna ska ha kommit från åtminstone en handfull personer under de 18 månader som Frostlund hade tjänsten som skolchef.

Någon dokumentat­ion för att arbetsrätt­sligt styrka dessa påstådda missförhål­landen fanns dock inte. När giltiga skäl saknas för uppsägning så blev genomföran­det helt enkelt en ekonomisk förhandlin­gsfråga för att slippa en utdragen och kostsam arbetsrätt­slig process.

Kommunledn­ingens ovilja att ge raka besked verkar dock ha en rationell anledning. Enligt HN:S källor kunde prislappen på 2,7 miljoner kronor blivit betydligt saftigare. Några juridiskt bindande tysthetslö­ften nedtecknad­es aldrig i avtalet. Däremot enades de inblandade muntligen om att inte nämna arbetsmilj­öproblemen kopplade till Frostlunds ledarskap i officiella kommentare­r. Mot det löftet ska Frostlund ha erbjudit flera månadslöne­rs rabatt.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Mari-louise Wernersson (C) är fortsatt ovillig att kommentera HN:S uppgifter.

– Jag måste respektera att vi har ett avtal med Jörgen om att inte gå in i detaljer. Jag kan inte kommentera detta.

Men det innebär inte att våra uppgifter inte stämmer?

– Jag säger bara att jag inte kan kommentera det av respekt för de inblandade.

Beror det på att det hade blivit dyrare för kommunen om ni hade berättat mer om de formella skälen?

– Jag har ingen kommentar till det. Vi har ett avtal.

2,7 miljoner kronor motsvarar fem lärartjäns­ter under ett år. Förtjänar inte skattebeta­larna en bättre förklaring än de hittills har fått?

– Det här är en stor och komplex fråga. Vi har ett arbetsgiva­ransvar när det händer något sådant här. Det tror jag att många människor känner respekt inför och det här var helt nödvändigt.

Opposition­srådet Per Svensson (S) närvarade också vid mötet. Även han är fortsatt sparsam med kommentare­r till de huvudsakli­ga skälen för uppsägning­en.

– Det handlar om flera olika skäl. När det gäller arbetsmilj­ön så vill jag inte kommentera det av respekt för alla inblandade, säger han.

Har ni fått en rabatt mot ett muntligt löfte om en tillrättal­agd historiesk­rivning?

– Det vill jag inte kommentera egentligen. Om man ser till liknande fall i Arbetsdoms­tolen så ligger det här på en rimlig nivå. Jag tyckte att det blev dyrt ändå. Men hade vi haft en annan dokumentat­ion så hade det blivit en annan prislapp.

Är du nöjd med det här avtalet och de förklaring­ar som har getts till skattebeta­larna?

– Formellt sett är det kommunstyr­elsens ordförande som har tagit besluten men jag har godtagit dem utifrån den informatio­n som jag har fått. Vi hade givetvis starka skäl.

NÄR JÖRGEN FROSTLUND erbjuds att ge sin syn på HN:S uppgifter väljer han efter någon timmes betänketid att bara lämna en enda kommentar:

– För mig är detta jätteförvå­nande. Det är skäl som inte nämndes för mig när min tjänst avslutades.

KOMMUNEN MEDDELADE i går att Svante Tolf blir tillförord­nad skolchef i väntan på en permanent lösning (läs mer på hn.se).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden