Hallands Nyheter

Dåligt skött.

Ogräs, döda växter, drivor av sand. Skötseln av den nya miljön längs Klitterväg­en väcker irritation.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– Jättesynd att vår fina strand ska förfalla. Jag tycker det är väldigt dåligt skött över sommaren. Conrad Oleryd har reagerat på ogräs, döda växter och igensandni­ng.

Han bor på Västra Gärdet men tillbringa­r mycket tid vid Skrea strand under sommarhalv­året.

– Min särbo har en stuga där så jag är där nästan dagligen. Vi promenerar mycket och har sett förfallet.

CONRAD OLERYD HAR bott i Falkenberg sedan 1999 och själv jobbat med trädgård och växtlighet. Bland annat på Göteborgs största bostadsbol­ag Poseidon och senare åt HSB i Falkenberg.

– Jag vet vad det handlar om och vet också att man inte får använda starka gifter i dag för att hålla borta ogräset. Men rent generellt har skötseln blivit sämre på Skrea strand i år.

Han visar på ogräsfylld­a rabatter, döda plantor och parkerings­platser där ogräset vuxit flera decimeter mellan gatstenarn­a. Dessutom igensandad­e nedgångar till stranden som gör det i princip omöjligt att ta sig ned med rullstol eller rullator.

– Jag är medveten om att det blåst osedvanlig­t mycket i sommar och vid ett tillfälle låg det två meter hög sand över trätrallen. Sedan man tog bort mycket av vresrosorn­a har sanden även flyttat sig mycket mer över klitterna och ut mot Klitterväg­en. Där har man dessutom gjort några passager så smala att många bilar kört emot cementbloc­ken.

– Alla jag pratat med här nere är missnöjda med skötseln. Detta är ju kommunens ansikte utåt på sommaren och turister som kommer hit och ser det här vill väl inte komma tillbaka, menar Conrad Oleryd.

ROLF SVENSSON PÅ kommunens parkavdeln­ing hänvisar till att man tog över skötseln i sommar

och enbart sköter rabatterna, inte hårdytorna.

– Det är en entreprenö­r som skött plantering­en fram till midsommar. Det var en hemskt torr försommar och växterna fick inte vatten med det samma. Vi tog över kring midsommar och entreprenö­ren ska plantera nytt i höst där det har dött. Vi har rensat rabatter i två omgångar och håller på med en tredje nu.

– Sanden är ett hopplöst problem som vi får leva med. Är det vind flyttar den på sig och vi får ta det så gott det går, men det är inte bara att åka ut och fixa det när det blåst så mycket som i år. Det är samma problem i Tylösand, säger Rolf Svensson.

HÅRDYTORNA VID Klitterväg­en (till exempel stenlagda parkerings­platser) ska enligt Svensson skötas av Skanska. HN har sökt någon på Skanska för att få svar på hur Klitterväg­ens hårdytor sköts och när det senast gjordes.

 ??  ?? GRÖN STENYTA. Några av parkerings­platserna längs Klitterväg­en har nästan för-vandlats till grönytor. Även i rabatterna frodas växtlighet som inte borde vara där, konstatera­r Conrad Oleryd.
GRÖN STENYTA. Några av parkerings­platserna längs Klitterväg­en har nästan för-vandlats till grönytor. Även i rabatterna frodas växtlighet som inte borde vara där, konstatera­r Conrad Oleryd.
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TORKSKADOR. Flera av tallarna längs Klitterväg­en fick inte tillräckli­gt med vatten i början.
Bild: OLA FOLKESSON TORKSKADOR. Flera av tallarna längs Klitterväg­en fick inte tillräckli­gt med vatten i början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden