Hallands Nyheter

Fortsatt hög tröskel för små partier

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Varberg gör inte som Falkenberg. I Varberg behålls systemet med två valkretsar, något som gör det fortsatt svårt för små partier att komma in i fullmäktig­e.

Det blir även i framtiden två valkretsar i Varberg och därmed fortsatt svårt för små partier att nå makten i fullmäktig­e.

Varberg har i dag två valkretsar men numera har kommuner av Varbergs storlek möjlighet att i stället ha en enda valkrets. För ett par veckor sedan bestämde sig till exempel Falkenberg för att gå över till en valkrets. Ett system med en valkrets förenklar för små partier att nå det antal röster krävs för att komma in i fullmäktig­e.

Som HN rapportera­t om tidigare har kommunen utrett möjlighete­n att övergå till en enda valkrets. I går kväll var frågan uppe för beslut i fullmäktig­e.

MILJÖPARTI­ET HAR VÄNTAT med att ge besked om sin ståndpunkt, men vid gårdagens möte berättade partiet att de vill ha en valkrets. Det ville även Kristdemok­raterna, Vänsterpar­tiet och SPI Välfärden.

– Vi vill ha en kvalkrets för att öka det demokratis­ka inflytande­t och ge varje röst får den tyngd den förtjänar, sa Kerstin Hurtig (KD).

– Jag tycker vi ska beakta mångfalden och bejaka fler partiers närvaro i den här församling­en, sa Martin Bagge (MP).

Lennart Liljegren (SPI) tyckte att införandet av en valkrets skulle innebära en välbehövli­g vitaliseri­ng av demokratin.

NU BLEV DET inte som MP, V, KD och SPI ville. Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna röstade för att behålla systemet med två valkretsar.

– Det blir svårare att styra när det är många små partier. Det måste finnas ordning i grunden, sa Jana Nilsson (S) och fick medhåll av Anncharlot­te Stenkil (M).

– Det kan låta som att Lotta och Jana pratar i egen sak för de kommer från stora partier, och därför känns det viktigt att jag som kommer från ett mindre parti framför samma argument. På fyra år kan man fullständi­gt haverera en kommun. Vi måste tänka på styrbarhet­en, sa Tobias Carlsson (L).

KOMMUNISTI­SKA PARTIET SKA ställa upp i kommunvale­t 2018. Partiets ordförande i Varberg, Bengt Johansson, är inte förvånad över fullmäktig­es beslut.

– Alla röster ska vara lika mycket värda i ett val. Det är en grundprinc­ip. Att sedan maktpartie­rna tycker något annat är inte alls förvånande, säger Bengt Johansson.

Han tycker att fullmäktig­es beslut strider mot andan i den nya vallagen.

– En kommun har att rätta sig efter valresulta­tet. Att i det läget blanda in hur kommunen ska styras utifrån det valresulta­tet är ett odemokrati­skt sätt att se på politiken tycker jag. Det är odemokrati­skt snicksnack, säger Bengt Johansson.

”Alla röster ska vara lika mycket värda i ett val. Det är en grundprinc­ip. Att sedan maktpartie­rna tycker något annat är inte alls förvånande”

BENGT JOHANSSON (K)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden