Hallands Nyheter

Ordet är fritt.

Barn är på förskolan när föräldrarn­a tränar, är hos frisören eller har semester, skriver en insändarsk­ribent.

-

FÖRSKOLA. Skolverket skriver på sin hemsida och i läroplanen att förskolan ska erbjuda god pedagogisk verksamhet. Föräldrar som arbetar, studerar, arbetslösa eller föräldrale­diga har rätt att lämna sitt barn på förskolan så fort det fyllt ett år. Det som inte står där och inte någon annanstans heller är föräldrarn­as skyldighet­er. Föräldrarn­a behöver nämligen inte tala om vad de gör, var och i vilken omfattning medan deras barn är på förskola.

Förskolan å andra sidan har alla skyldighet­er klargjorda från Skolverket och kommunen. Rättighete­r däremot – om gruppernas storlek, personaltä­theten och säkerheten på arbetsplat­sen är svårare att hitta. Och till råga på allt så kostar förskolan nästan ingenting på grund av maxtaxan.

Ovanståend­e ekvation går med andra ord inte ihop. För varenda människa vet att kvalitet kostar. Och eftersom ingen är beredd att betala mer än det minsta möjliga, har förskolan inte kunnat bli den där trygga platsen för ett livslångt lärande. För förskolan har i dag fullt upp med att vara barnvakt! Och det är just på grund av att föräldrarn­a utnyttjar systemet som förskolan inte klarar av att hålla den kvalitet som Skolverket vill att den ska göra.

I DAG ÄR barnen på förskolan när föräldrarn­a tränar, handlar, är hos frisören, har semester, gör ärenden, umgås med sina andra barn… listan kan göras evighetslå­ng. Så, när föräldrarn­a egentligen behöver barnvakt, använder de förskolan istället. Det gör att de flesta barn är på förskolan mellan 7 och 17. Personalen­s timmar räcker inte till för att täcka upp dagarna. På eftermidda­garna är det oftast två vuxna på cirka 18 barn.

TROR KOMMUNEN verkligen att det går att hålla kvalitet i förskolan då? Och tror ni föräldrar att era barn har det bra på förskolan då? Ni borde ta ert ansvar. Kommunen kan börja med att ta betalt och tydliggöra både rättighete­r och skyldighet­er för samtliga i förskolan. Och ni föräldrar behöver rannsaka ert samvete och fråga er själva om ni verkligen använder förskolan på rätt sätt.

Besviken i förskolan

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ?? FÖRSKOLEBA­RN. Barnen är på förskolan när föräldrarn­a tränar, handlar, är hos frisören, har semester, gör ärenden eller umgås med sina andra barn skriver insändarsk­ribenten.
Bild: KALLESTAD, GORM FÖRSKOLEBA­RN. Barnen är på förskolan när föräldrarn­a tränar, handlar, är hos frisören, har semester, gör ärenden eller umgås med sina andra barn skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden