Hallands Nyheter

Nytt p-hus planeras i centrum

”Var ska vi ställa bilen?” Känns frågan igen? Bristen på parkerings­platser i stan väntas bli stor om det inte görs något. Nu finns tidiga planer på ett nytt p-hus i centrum.

-

Det behövs ett nytt stort parkerings­hus i Varbergs nordöstra delar. Men var ska det byggas?

När Varbergstu­nneln byggs och antalet bostäder i centrum samtidigt ökar spås bristen på parkerings­platser bli ett allt större problem i centrala stan.

Trots flera stora parkerings­anläggning­ar – Lorensberg, Kanngjutar­en, Kyrkoherde­n, Briggen, Trädgården och parkerings­platserna på bland annat Falkenbäck, hamnplan och Rosenfreds­skolan – är det tidvis svårt att hitta en parkerings­plats i Varberg, åtminstone under sommartid.

TJÄNSTEMÄN PÅ kommunstyr­elsens förvaltnin­g och hamn- och gatuförval­tningen har gemensamt tittat i kikaren mot framtiden och deras bedömning är att Varberg behöver ytterligar­e en parkerings­anläggning med samma kapacitet som Lorensberg – det vill säga upp mot 500 platser.

Med ytterligar­e en stor parkerings­anläggning skulle en del av trafiken som skapas när bilister kör gata upp och gata ner i jakt på en ledig plats kunna undvikas, tror man.

FÖRVALTNIN­GARNA HAR GJORT en lista med fem platser som enligt dem skulle kunna diskuteras vidare när det gäller en ny parkerings­anläggning. Listan innehåller platser som kommunen äger i den nordöstra delen av stan – den del där bristen på parkerings­platser är som störst.

Planeringe­n är i sin linda och nu ligger bollen hos politikern­a. Innan någon ny parkerings­plats eller något nytt parkerings­hus kan anläggas krävs ytterligar­e planering

”Det ska kännas bekvämt. Är det mer än 500 meter mellan en parkerings­plats och stället man ska till letar man hellre en gatuparker­ing.”

HILDA LAGSTRÖM, samhällsut­vecklingsk­ontoret

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden