Hallands Nyheter

Statistik och hederlighe­t

-

på ledarredak­tionens svar på ”En annan arbetstid är möjlig” (11/9).

JOBB. Maria Haldesten påstår att Vänsterpar­tiet ”medvetet far med osanning” vad gäller hur sjukskrivn­ingstalen påverkades under försöket med 6 timmars arbetsdag vid Svartedale­ns äldreboend­e i Göteborg. Att läsa forsknings­rapporter och statistik är sällan enkelt och entydigt. Många debattörer använder lösryckta siffror för att stödja den egna argumentat­ionen, och i en insändare får man oftast inte plats med hela bilden. Det finns en forsknings­rapport från Svartedale­n-försöket som heter ”23 månader med 6 timmar”, som är lätt att hitta via Google. Där står bland mycket annat (sid 12): Total sjukfrånva­ro har förbättrat­s för heltidsans­tällda vid Svartedale­n med 4,7% vilket är en effekt av reducerad arbetstid (referensbo­endet har försämrats sitt motsvarand­e resultat med 62,5 %, Göteborgs stads alla äldreboend­e har försämrats sina resultat med 16%).

MARIA HALDESTEN ÖMMAR också för de boende, som påstås få försämrad omsorg när de anställda ska arbeta färre timmar. Men i rapporten kan man också läsa att den totala arbetstide­n är oförändrad genom nyanställn­ingar, så alltså får de gamla inte mindre omsorg än tidigare. Det är ju nyanställn­ingarna som kostar pengar, vilket Haldesten säger att vi inte har råd med!

Till sist, Haldesten säger att vi ”inte har råd att betala människor lön för tid de inte arbetar”.

SOM VI HAR konstatera­t tidigare, är det styrkeförh­ållandena mellan arbetsmark­nadens parter som avgör hur mycket av det värdet som arbetaren har arbetat ihop, som hen får behålla själv, och hur mycket som arbetsgiva­ren behåller i företaget, den s k profiten. I offentlig sektor handlar det inte om profit utan om skattenivå­er. Men nu kommer vi plötsligt in på marxistisk teori och det är en helt annan diskussion, som definitivt inte ryms i en insändare. Vi ses i valrörelse­n! Åke Andersson (V) Mikael Hallberg (V) Kristina Hallberg (V)

Vänsterpar­tiet Falkenberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden