Hallands Nyheter

Överklaga beslutet om skolchefen

-

artikeln ”Så bråttom att det inte kunde dröja” (15/9)

FALKENBERG. Turerna kring avbrytande av anställnin­gen för skolchefen i Falkenberg blir alltmer upprörande.

I artikeln i HN15/9 framgår nu, om uppgiftern­a är korrekta, att kommunstyr­elsens ordförande själv tagit beslutet att godkänna avtalet i strid med delegation­sförteckni­ngen för kommunstyr­elsen. Kommunen hänvisar till en undantagsr­egel trots att kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott hade möte påföljande dag. Frågan man ställer sig är : var hon inte säker på att få igenom beslutet i arbetsutsk­ottet eller kommunstyr­elsen.

Det verkar som kommunens förhandlar­e har gjort ett dåligt avtal. Normalt borde skolchefen inte fått mer än 6- 9 månadslöne­r i avgångsved­erlag. Märkligt är att kommunen inte i samband med anställnin­gen av högre chefer reglerar avgångsved­erlaget från början om en sådan situation som nu inträffat uppkommer.

Då jag är sommarboen­de i Falkenberg kan jag inte överklaga beslutet om avtalet, vill jag rekommende­ra den som känner sig manad att överklaga besluten enligt följande för rättslig prövning.

1. Det aktuella avtalet bör offentligg­öras. Begär ut avtalet hos kommunen. Kommunen säger då nej. Begär att få ärendet hänskjutet till myndighete­n för beslut med besvärshän­visning. Överklaga beslutet skriftlige­n till Kammarrätt­en i Göteborg och begär att avtalet om avslutande av anställnin­gen ska vara allmän och offentlig handling enligt tryckfrihe­tsordninge­n och offentligh­ets-och sekretessl­agen.

2. Kommunstyr­elsens ordförande­s beslut om träffande av avtal om avbrytande av anställnin­gen ska anslås som ett delegation­sbeslut. Det är överklagba­rt enligt kommunalla­gen. Begär på kommunen att få reda på när det anslagits och när överklagan­detiden går ut. Överklaga beslutet till förvaltnin­gsrätten med hänvisning till kommunalla­gen 10 kap 8 § pkt 1. Det har inte tillkommit i laga ordning 2.det organ som har fattat beslutet har överskridi­t sina befogenhet­er. Bifoga delegation­sbeslutet och kommunstyr­elsens delegation­sförteckni­ng i berörd del. Den senare begärs ut från kommunen. Sommarboen­de

i Falkenberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden