Hallands Nyheter

”Familjer kan se så olika ut”

LIVSVAL: ÄR SINGEL OCH VILL BILDA FAMILJ

- Malin Strandberg 010-471 50 25 ∙ malin.strandberg@hn.se

Han är den enda ensamståen­de mannen i Sverige som står i kö för att få adoptera. – Jag ser adoption som en unik möjlighet oavsett om du har en partner eller inte, säger varbergare­n Patric Nilsson.

”Jag har förstått att det inte är lika självklart för en kille att prata om barnlängta­n”

Patric Nilsson har varit öppen om sin barnlängta­n och sin stora dröm – att få adoptera ett barn. Helst vill han adoptera från Indien, där han själv föddes för 38 år sedan.

– Jag har förstått att det inte är lika självklart för en kille att prata om barnlängta­n. I och med att det är så få killar som talar om det så känns det som att barnlängta­n kommer när man skaffat en partner.

Till sin stora förvåning fick han mycket positiv feedback när han gick ut i media och berättade om sina planer. Men han möttes också av argumentet att barn har rätt till både en mamma och en pappa.

– Då kan man inte ha sett mycket i världen om man argumenter­ar för att ett barn har det bättre på ett barnhem än hos mig. Familjer kan ju se olika ut, exempelvis efter en skilsmässa.

I TVÅ ÅR har han drivit en process med målet att en dag få telefonsam­talet då någon berättar att: Du ska bli pappa.

– Det kan hända i morgon eller om två år. Min utredning har nu gått till indiska myndighete­r, berättar han.

Sedan barnsben har han vetat att han någon gång vill adoptera, men hur de tankarna uppkom kan Patric inte sätta ord på.

– Det har alltid varit så. Men jag vill ha biologiska barn också. För inte så länge sedan hade jag en helt fantastisk flickvän som jag ville bilda familj med, men det blev inte så. I framtiden kanske jag träffar en partner som jag skaffar barn med.

Genom sin tjänst som presstales­person på UD var han en tid stationera­d på ambassaden i New Delhi. Vid ett besök på ett barnhem tog funderinga­r på adoption fart på allvar.

– JAG FICK EN fin kontakt med en sjuårig kille och vi har haft kontakt sedan dess. Men jag har varit noga med att framhålla för honom att det kanske inte är möjligt för honom att komma till mig i Sverige. Han tillägger: – Jag har varit ute i världen och sett både bra och fruktansvä­rda barnhem och känner att jag vill hjälpa till. Jag kunde själv ha fått växa upp på ett barnhem.

PATRICS BIOLOGISKA MAMMA var väldigt ung när hon fick honom. Han placerades på ett barnhem i Calcutta – tre månader senare adopterade­s han till ett par i Sverige.

– Jag får ofta frågan var mina föräldrar kommer ifrån. De finns i Tofta, svarar jag då. Men jag har besökt barnhemmet jag var på som liten och tittat i min fil, men har inte lyckats spåra mina biologiska föräldrar. Jag tycker det är viktigare att se framåt än bakåt.

Processen att bli godkänd som ensamståen­de adoptivför­älder av svenska myndighete­r har varit omfattande. Allt från Patrics hälsotills­tånd till ekonomi har utretts i minsta detalj.

– För att få adoptera måste man vara helt felfri. Jag förstår att

många tycker det är jobbigt och att det är därför adoption halkar ner på listan över alternativ­a sätt att bilda familj. Sedan är det inte gratis heller.

Ensamståen­de personer har förtur till barn med särskilda behov, något som Patric Nilsson tycker är märkligt.

– Det borde vara krav på att de barnen ska ha två föräldrar, som kan turas om och hjälpa varandra. Det är märklig matematik, tycker jag.

UPPVÄXTEN I TOFTA beskriver han i stora drag som problemfri. Han har dock alltid haft ett driv och en längtan att komma ut i världen. Men nu öppnar han upp för att någon dag återvända till sin gamla hemstad.

– Varberg växer i mina ögon, det är en grym stad. Min familj finns där, men mina vänner i Stockholm är också min familj. En familj kan se ut på så olika sätt.

CIRKA 20 PROCENT av de som står i adoptionsk­ön hos Adoptionsc­entrum är ensamståen­de. De länder som är öppna för ensamståen­de tänker sig dock i första hand att den sökande är en kvinna.

– Men det har förekommit att Adoptionsc­entrum förmedlat adoptioner till ensamståen­de män, förklarar Malin Åkerlöf kommunikat­ör på Adoptionsc­entrum.

 ??  ?? BLIVANDE FÖRÄLDER. Patric Nilsson, som är adopterad från Indien, är nu mitt i enprocess för att själv kunna adoptera ett barn från sitt födelselan­d.
BLIVANDE FÖRÄLDER. Patric Nilsson, som är adopterad från Indien, är nu mitt i enprocess för att själv kunna adoptera ett barn från sitt födelselan­d.
 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ JOBBET. Bilden är tagen när Patric Nilsson var stationera­d på ambassaden i New Delhi.
Bild: PRIVAT PÅ JOBBET. Bilden är tagen när Patric Nilsson var stationera­d på ambassaden i New Delhi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden