Hallands Nyheter

Integratio­n i fokus på stor konferens

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

I två dagar samlas 110 personer från sex länder i Varberg för att diskutera nyanlända flyktingar­s integratio­n på den europeiska landsbygde­n via den lokala arbetsmark­naden.

På tisdagen inleddes det stora nätverksmö­tet, som arrangeras av Lokalt ledd utveckling Halland och Integratio­n Halland. Under eftermidda­gen delade de 110 representa­nterna upp sig i fyra grupper, där två åkte för att besöka Hylte och två stannade kvar i Varberg.

GRUPPEN SOM TRÄFFADE ledare på Studieförb­undet Vuxenskola­n i Dansstudio­n fick veta hur studiecirk­lar i bland annat dans kan öka integratio­nen.

– Vi har inriktat oss på ensamkomma­nde och bland annat besökt bygdegårda­r och boenden, där de ungdomarna och även andra har fått testa breakdance, street och locking, berättar Reine Johansson.

– Det blir möten över kulturgrän­serna, där ingen dömer en. Man får uttrycka sig med kroppen, förklarar Cathrine Ungberg, dansinstru­ktör i Varberg.

– Samtidigt lär de sig en del svenska ord. Alla vet vad ”höger fot” betyder, säger Kalle Morina, dansinstru­ktör i Halmstad.

INNAN GRUPPEN FICK öva in ett kort breakdance­solo ställde de frågor om bland annat organisati­onen, om danser från flyktingar­s hemland ingår och hur man gör när någon inte har råd att betala kursavgift­en.

– Flyktingpr­oblematike­n är en utmaning och det är enormt viktigt att vi utbyter erfarenhet­er mellan länderna i Europa, säger Hannah Kath från Leader-region Hochsauerl­and i mellersta Tyskland (sex mindre städer med totalt 90000 invånare).

– I Tyskland ligger tyngdpunkt­en i integratio­nsarbetet på utbildning, språk och arbetsmark­nad för de nyanlända, och där har vi andra lagar än Sverige. Här använder ni mer mjuka faktorer än oss, som det sociala samspelet och att lära sig den svenska kulturen, fortsätter Hannah.

Nätverket IIRA (Immigrant Integratio­n in Rural Areas, ungefär ”invandrare­s integratio­n i landsbygds­områden) startades av områden i Sverige, Finland, Tyskland och Österrike som får stöd av EU:S så kallade leader-metod för att utveckla landsbygde­n. Första mötet hölls i Österrike i våras och nu under det andra deltar även representa­nter från Ungern och Turkiet.

– Vi har ett regionalt perspektiv och att mötet hamnade i just Varberg beror på att det var mest praktiskt här att ta emot många personer som kom resande, säger Marion Eckardt på Lokalt ledd utveckling Halland.

KONFERENSE­NS TEMA är hur den offentliga, privata och ideella sektorn kan jobba både tillsamman­s och var för sig för att nyanlända flyktingar ska kunna etablera sig på arbetsmark­naden.

Under onsdagen flyttas nätverksmö­tet från stadshotel­let till kusthotell­et, där diskussion­erna om möjliga integratio­nsfrämjand­e åtgärder fortsätter hela dagen.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? BREAKDANCE. Kastriot ”Kalle” Morina (i mitten iklädd vit tröja), som har vunnit SM med gruppen De La Kings, lärde ut ett kort solo.
Bild: MARTIN ERLANDSSON BREAKDANCE. Kastriot ”Kalle” Morina (i mitten iklädd vit tröja), som har vunnit SM med gruppen De La Kings, lärde ut ett kort solo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden