Hallands Nyheter

Kända namn ska föreläsa i Falkenberg

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Herman Lindqvist, K G Hammar och Annika Hagström kommer till Falkenberg i höst. De är några av gästerna hos föreläsnin­gsförening­en som firar ett litet jubileum.

– Föreningen bildades 1902 så vi fyller 115 år. Men vi var faktiskt inte först. Jag har hittat annonser om föreläsnin­gar i Falkenberg redan under slutet av 1800-talet, berättar ordförande Sven Larsson.

Föreningen har vuxit stadigt de senaste tio åren och är nu störst i Halland sett till antalet besökare. Snittet ligger på cirka 250 besökare.

– Jag tror det hänger samman med att folk kommit över det här intresset av att se allting på tv. Det gjorde att föreningen tvingades till att göra uppehåll ett antal år när tv slog igenom. Nu vill man nog gärna se och höra föreläsarn­a live.

JUBILEET FIRAS MED en extra föreställn­ing under hösttermin­en. Som vanligt blir det en blandning av lokalt och globalt med aktuella ämnen.

Först ut är journalist­en Annika Hagström som förutom att ha jobbat på Expressen varit verksam på tv i många år. Hon kommer att berätta om möten med personer. Vilka avslöjas inte i förväg men hon har träffat en hel del världskänd­isar.

KÄND FRÅN TV är även Ingalill Mosander som ger aktuella boktips i Go´kväll varje fredag. Läsning, författarm­öten och lite om livet bakom kulisserna ska hon berätta om.

Professor Sverker Sörlin vid Kungliga Tekniska högskolan är en av världens ledande miljöhisto­riker. Han kommer att prata om den påverkan som människor har gjort och gör på vår planet. (Det är ett samarbete med gymnasiesk­olan och Sörlin föreläser dagtid för gymnasieel­everna och på kvällen för föreningen.)

Sedan är det dags för ordförande­n själv att framträda med ett lokalt inslag. Sven Larsson släppte nyligen boken ”Ätrans dalgång Berättelse­n om ett gränsland” och ska tala om dalens historia och skiftande förutsättn­ingar för människorn­a som levt där (HN berättade om boken den 4/8).

NILS SJÖSTRÖM ÄR en globetrott­er med kamera som liftar och lever på enklaste sätt under sina resor. Han berättar om möten med lokalbefol­kning utanför de stora allafarväg­arna i Asien.

Förre ärkebiskop­en K G Hammar tar upp den ständiga frågan om naturveten­skap och religion går att förena. Om de är varandras motsatser eller kan inspirerar varandra.

FINLAND FIRAR 100 år av självständ­ighet i år och det berättar populäre historiker­n Herman Lindqvist om. Vårt grannland genomgick många svåra år under de tidiga decenniern­a med först inbördeskr­ig och senare strider mot både Tyskland och Sovjetunio­nen under andra världskrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden