Hallands Nyheter

Hultqvist får behålla jobbet

- TT

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) klarade riksdagens misstroend­eomröstnin­g med god marginal. Men bland dem som ville avsätta honom var försvarsut­skottets ordförande Allan Widman (L), som gick emot sitt eget parti.

M, SD och KD röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sin brist på agerande i regeringen­s hantering av It-skandalen på Transports­tyrelsen.

Men det räckte inte till mer än 135 röster för misstroend­e. Det berodde bland annat på att cirka en fjärdedel, elva ledamöter. i SD:S riksdagsgr­upp inte ens var närvarande, trots att SD ställt sig bakom M och KD.

– Det hade ju inte spelat någon roll för utgången ändå, säger SD:S gruppledar­e Mattias Karlsson.

Karlsson säger att han inte vet mer än vad en del av frånvaron berodde på. Bara att en ledamot är sjukskrive­n, en har timeout, någon besöker FN och andra hade svårt att ta sig till omröstning­en.

137 S- OCH MP-LEDAMÖTER röstade emot misstroend­e och 58 ledamöter i C, L och V avstod.

Centern och Liberalern­a hade redan tidigare aviserat att de skulle avstå. Därmed fick begäran om en misstroend­eförklarin­g inte de nödvändiga 175 rösterna.

Försvarsut­skottets ordförande, Allan Widman (L), avvek från partilinje­n och röstade för en misstroend­eförklarin­g. Widman säger att han ser Hultqvist som en i normala fall handlingsk­raftig minister. Därför är det så mycket konstigare, enligt Widman, att han i ett år gick runt utan att försöka stoppa de lagbrott som Transports­tyrelsen ägnade sig åt, med fara för rikets säkerhet.

– Många här (i riksdagen) säger att han borde ha informerat statsminis­tern och riksdagen. Men det viktiga av allt var väl att se till att det fick ett stopp. Det gjorde han inte, säger Widman. Vad skulle han ha gjort då?

– Sett till att lasta ombord 20 It-experter från FOI, FMV och Försvarsma­kten på en Hercules till Serbien, där de hade gått in på IBM och förklarat ”Nu tar vi över”, säger Widman.

Han spekulerar om att det kan ha utgått en generalord­er i regeringsk­ansliet om att ligga lågt för att skandalen inte skulle bli offentlig.

M, SD OCH KD ANSER att han borde ha informerat statsminis­tern när han fick vetskap om säkerhetsr­isken. Och han borde ha tagit upp frågan i regeringen­s säkerhetsp­olitiska råd.

– Kring frågor om rikets säkerhet kan vi inte acceptera ett sådant passivt förhållnin­gssätt, sade Moderatern­as gruppledar­e Jessica Polfjärd som skäl till M:s misstroend­e.

SD hävdar att Hultqvist varit passiv i ett allvarligt läge och att man därför inte kan lita på hans omdöme om en ny säkerhetsk­ris skulle uppstå.

Centerpart­iet och Liberalern­a anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. De uppfattar att han hade goda skäl att anta att statsminis­tern visste om problemen på Transports­tyrelsen, något som blev klart i slutet av augusti när statsminis­terns statssekre­terare Emma Lennartsso­n hastigt avgick. Hon kom på att hon hade fått informatio­n om säkerhetsb­risterna på myndighete­n mycket tidigare än hon sagt, samt att hon inte hade fört det vidare till Löfven.

– Den sakliga grund som fanns tidigare i sommar finns inte längre, sade Centerpart­iets gruppledar­e Anders W Jonsson.

Samtidigt betonade han att det som skett är en mycket stor säkerhetss­kandal.

Liberalern­as gruppledar­e Christer Nylander utesluter inte att det kan bli aktuellt med ett misstroend­e senare, när riksdagens konstituti­onsutskott kommit längre i sin granskning av It-skandalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden