Hallands Nyheter

Förlossnin­gsvården får mer pengar i budgeten

- TT

Förlossnin­gsvården får en miljard kronor extra per år till 2022. Psykiatris­k vård och barnhälsov­ården får också mer, och Vänsterpar­tiet kallar det ett tydligt exempel på V-politik i budgeten.

– Det här är den politik rödgröna väljare vill ha. Och Vänsterpar­tiet har gjort det möjligt för regeringen att styra landet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt om det samlade resultatet av partiets tid som budgetpart­ner till regeringen.

Tidigare har beslut tagits om 700 miljoner kronor extra till förlossnin­gsvården i år, 600 miljoner kronor nästa år och 400 miljoner 2019 för att lösa problemen med för lite personal och för få vårdplatse­r på många förlossnin­gskliniker.

NU TILLFÖRS YTTERLIGAR­E en miljard kronor årligen från 2018 till och med 2022. Förslaget finns med i budgeten för 2018 som regeringen presentera­r i morgon.

– I förlossnin­gsvården är det här mycket pengar. Det är ett betydande tillskott, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han uppger också att V fått igenom en satsning på psykisk hälsa och psykiatri på 600 miljoner kronor 2018. Sjöstedt pekar speciellt på att tillgängli­gheten i ungdomspsy­kiatrin måste bli bättre.

YTTERLIGAR­E EN budgetnyhe­t är att barnhälsov­ården ska stärkas med ett statligt bidrag på 142 miljoner kronor per år 2018–2020, för att bland annat se till att barn får de vaccinatio­ner de behöver. Rotavirus ska införas i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et.

Bland nyheterna finns även en satsning på den sociala barn- och ungdomsvår­den i socialtjän­sten på 250 miljoner kronor mer per år 2018-2020.

I budgeten finns också ett förslag på en så kallad patientmil­jard, vilket innebär att 5,7 miljarder av ett reformutry­mme på 40 miljarder går till vården.

MODERATERN­AS sjukvårdsp­olitiske talesperso­n Cecilia Widegren säger att hon känner en ”genuin oro” för att regeringen inte presentera­r några reformer för att minska väntetider­na i vården.

– Resurser behövs ju alltid. Men det spelar ingen roll hur mycket resurser man tillför om man inte åtgärdar de problem som skapar väntetider i vården, säger Cecilia Widegren.

Även Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor saknar reformer för att öka tillgängli­gheten i vården och skulle vilja se större satsningar på primärvård­en.

– Regeringen­s satsning på primärvård­en är för låg. De lägger för mycket resurser på akutsjukvå­rd och akutmottag­ningar och det drabbar framför allt de äldre, säger Ebba Busch Thor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden